Minden ami fontos

Fellobbant az olimpiai láng Olümpiában

A 2024-es nyári olimpia lángja április 26-án érkezik meg Athénba, majd május 8-án Marseille-be. A játékok rendezője, Párizs már harmadszor ad otthont a sport csúcseseményének.

Hagyományos szertartás keretében meggyújtották a 2024-es párizsi olimpia fáklyáját kedden a görögországi Olümpiában az ókori olimpiák helyszínén, ezzel utolsó szakaszába léptek a július 26-án kezdődő játékok előkészületei – számolt be a Reuters az eseményről. A görög főpapnőt alakító görög színésznő, Mary Mina a fáklyát a felhős idő miatt nem parabolatükörrel, hanem „tartaléklánggal” lobbantotta fel.

A lángot hivatalosan április 26-án adják át a párizsi  játékok szervezőinek az athéni Panathinaiko stadionban, az első modern olimpia, az 1896-os játékok helyszínén. Másnap egy háromárbocos hajó, a Belem fedélzetén indul és május 8-án érkezik a dél-franciaországi kikötővárosba, Marseille-be, ahol a tervek szerint 150 ezer részvételével veszik át ünnepély keretében. Párizs 1900 és 1924 után harmadszor ad otthont a nyári olimpiának.

Az olimpiai láng fellobbanásának történelmi helyszínén Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke az általunk átélt nehéz időkről beszélt, amikor a háborúk és a konfliktusok fokozódnak, és az embereknek elege van abból a gyűlöletből, az agresszióból és a negatív hírekből, amelyekkel nap, mint nap szembesülnek. –Vágyunk valamire, ami összehoz, ami egyesít és ami reményt ad. Az olimpiai láng, amelyet ma meggyújtunk, ennek a reménynek a szimbóluma – fogalmazott a NOB-elnök.

Mary Mina a meggyújtott fáklyát a váltó első indulójának, a görög evezős olimpiai bajnoknak, Sztefanosz Duszkosznak adta át, ő pedig rövid futás után a francia olimpiai bajnoknak, Laure Manaudou-nak, az olimpiai fáklyás váltó vezetőjének, mint a rendező város képviselőjének.

 

Forrás:

https://nepszava.hu/3232096_parizsi-olimpia-megnyito-emmanuel-macron-biztonsagi-kockazat

és

https://www.reuters.com/sports/paris-2024-olympics-torch-lit-ancient-olympia-2024-04-16/

és

https://youtu.be/eK9D1HpxtI8?si=1_-n6wqWSCqrUh6W

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search