Minden ami fontos

A Pick szalámi jóval olcsóbb Ausztriában!

Dagad az újabb Pick szalámibotrány: bicsaknyitogató, jóval olcsóbb a magyar termék Ausztriában

 

Most épp egy osztrák Billa áruházban olcsóbb ugyanaz a magyar Pick szalámi, mint itthon. Az átlagbérekre vetített szalámi-index pedig még ennél is jóval borúsabb képet fest, hiszen egy átlag osztrák jóval többet tud bespájzolni az "ungarische salamiból" a fizetéséből - ráadásul még olcsóbban is kapja. A Pick Szeged Zrt. korábban az eltérő árazási gyakorlattal és az alacsonyabb áfával magyarázta, hogy egyes nyugati országokban olcsóbbak a termékeik, mint Magyarországon. Leszögezték azt is: erre nekik nincs hatásuk.

Egészen sokkoló mértékben drágultak az élelmiszerek Magyarországon 2023-ban: a KSH friss adatai szerint 25,9 százalékkal voltak magasabbak ezen termékek árai, mint 2022-ben. Ilyenkor pedig még fájóbb látni, hogy egyes hazai termékek, mint példéául a Pick szalámi jóval olcsóbbak egyes nyugati országokban - ahol ráadásul a fizetések is jóval magasabbak.

Most erre talált újabb bizonyítékot a Pénzcentrum, az alábbi képet egy osztrák Billa áruházban lőttük - a magyar határtól kb. 15 percnyi autóútra.

A végeredmény tehát az, hogy ez a konkrét Pick szalámi

359 forinttal, azaz kb. 3,6 százalékkal olcsóbb ebben a konkrét határmenti boltban, mint az itthoni nagy láncoknál.

És ha ez még nem volna elég...

Önmagában ez az árkülönbség nem tűnhet annyira soknak, viszont, ha hozzávesszük az egyes országok nettó átlagkereseteit, akkor a végeredmény még elkeserítőbb. Az Eurostat összesített táblázata szerint 2022-ben a nettó átlagkereset (egyedülálló személy esetében) Ausztriában 35 837 euró/év volt, azaz 2 986 euró per hó, forintra átváltva havonta 1,4 millió forint.

Ezzel szemben Magyarországon ugyanez a személy abban az évben 10 755 eurót keresett nettóban átlagosan évente, azaz 896 eurót havonta, forintban ez mostani árfolyamon kb. 342 ezer. Szalámira bontva:

  • a fenti termékből egy osztrák átlagbérből majdnem 120 darabot lehet havonta vásárolni,
  • egy magyar nettóból pedig 34 szalámi jönne ki, ráadásul darabonként többet is fizetünk érte.

Mit mond a Pick Szeged?

Már korábban is rengeteg olyan videó keringett a neten, amelyben a német, osztrák Pick-árakat hasonlították össze az itthonival, sőt legutóbb Romániából érkezett egy olyan, mely szerint ott jóval olcsóbb az ikonikus magyar hústermék. Az ügyben korábban a Pénzcentrum megkereste a Pick Szeged Zrt.-t, hogy reagáljanak a dologra. Mint kifejtették, az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében, az egyes országokban tapasztalható árkülönbség jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad.

Forrás:

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20240120/dagad-az-ujabb-pick-szalamibotrany-bicsaknyitogato-joval-olcsobb-a-magyar-termek-ausztriaban-1146081

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search