Minden ami fontos

Az eredeti tervekhez képest nagyobb méretű rendszerekre is lehet majd támogatást igényelni

Módosítani fogja az Energiaügyi Minisztérium a 2024-ben induló, 75 milliárd forint keretösszegű, Napenergia Plusz névre keresztelt program egy fontos részletét. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) Facebook-posztjában arról ír, hogy az eredeti tervekhez képest nagyobb méretű rendszerekre is lehet majd támogatást igényelni.

Számokban: az eredeti terv szerint a háztartások legfeljebb 4 kilowatt névleges kapacitású napelemes rendszerekre és az ehhez kapcsolt legfeljebb 8 kilowattórás akkumulátorok kiépítéséhez pályázhattak volna összességében 65 százalékos támogatásra, januártól.

  • Egy szerdai szakmai egyeztetés után azonban a minisztérium nyitott arra, hogy 5 kilowattra emelje a felső határt, és 10 kilowattórára növelje az akkumulátor maximális kapacitását.

Felülnézet: a programot azután jelentették be, hogy 2023. szeptember 7-től megszűnt a lakossági napelemek eddigi nagyon kedvező áramelszámolási rendszere, a szaldó.

  • A már megépített vagy a határidőig beadott engedélykérelemmel rendelkező rendszerekre az átadástól számítva 10 évig ugyan még érvényben marad a szaldó, ám az új kérelmek már egy kedvezőtlenebb, úgynevezett bruttó elszámolási formába kerülnek.
  • A Napenergia Plusz megpróbálja életben tartani a piacot, mert ebben az új formában támogatás nélkül gyakorlatilag már nem érné meg napelemet telepíteni.

Alulnézet: ahogy arról korábban írtunk, az előzetes szakmai egyeztetés nélkül kitalált program nem vette figyelembe, hogy a piacon az akkumulátorok kapacitás-alapegysége jellemzően 5 kilowattóra. Márpedig ezekből nem lehet 8 kilowattórás akkumulátort építeni, hiszen két elem összekapcsolásával már 10 kilowattórára nő az összesített tárolókapacitás.

Forrás:

https://g7.hu/kozelet/20231123/nem-volt-eletszeruen-kitalalva-a-napelemes-tamogatasi-program-maris-modositjak/

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search