Minden ami fontos

Mikortól kezdjük magunkat öregnek gondolni?

  

 

 

  

Egy, a napokban közzétett tanulmány szerint a 60-as éveik közepén járó emberek úgy vélik, hogy az öregkor 75 évesen kezdődik – de minél idősebbek lesznek, annál később kezdik azt gondolni, hogy most már öregszenek.

A válasz arra a kérdésre, hogy mikortól számítunk öregnek, napjainkban erőteljesen változik, hiszen az emberek tovább élnek, később mennek nyugdíjba, és idősebb korukban is magasabb szintű fizikai és mentális egészség fenntartására törekszenek – írja cikkében az NBC News.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság Psychology and Aging című folyóiratában közzétett anyag a németországi öregedés-kutatás mintegy 14 000 résztvevőjének adatait vizsgálta, amely az öregkorral, mint életszakasszal foglalkozott. A benne résztvevők 1911 és 1974 között születtek, és 40 és 85 éves koruk között vettek részt a felmérésben.

A vizsgált személyek a felmérés 25 éve alatt akár nyolc alkalommal is beszámoltak az öregkorról alkotott elképzeléseikről. A résztvevőknél 4-5 évente változott, hogy az öregkor kezdetét mikorra tették, és ez az idő rendre egy évvel később kezdődött számukra, mint az utolsó értékeléskor.

Az is érdekes megfigyelés volt, hogy a korábban – 1911 és -35 között – született résztvevők úgy gondolták, hogy az öregkor korábban kezdődik, mint azok, akik 1935 után születtek.

„Az öregkorról alkotott percepciók, elképzelések nyilvánvalóan változnak az idők során. A középkorú vagy idősebb felnőtt emberek manapság úgy gondolják, hogy az öregkor később kezdődik, mint ahogy ezt tíz vagy húsz évvel ezelőtti társaik gondolták" – mondja Markus Wettstein, a tanulmány vezető szerzője, a berlini Humboldt Egyetem pszichológusa.

Wettstein szerint a változás részben az élettartam növekedésének tudható be: a németek várható élettartama születéskor 81 év körül van, szemben az 1974-es 71 évvel. A mai német társadalomban többen élnek egészségesebben és hosszabb ideig, és a vizsgálatok azt mutatják, hogy az ország idősebb lakosságának szívműködése, kognitív képességei és általános életminősége egyaránt javult. “Azok pedig, akik fiatalabbnak érzik magukat, úgy vélik, az öregkoruk is később kezdődik” – összegez a kutató.

A vizsgálatban részt vevő magányos emberek több krónikus betegségben szenvedtek vagy rosszabb egészségi állapotról számoltak be, és nagyobb valószínűséggel gondolták, hogy az öregkor korábban kezdődik. A nők pedig körülbelül 2,4 évvel későbbre tették az öregkor kezdetét, mint a férfiak.

 

Teljes cikk itt olvasható:

https://qubit.hu/2024/04/23/mikortol-kezdjuk-magunkat-oregnek-gondolni

és

https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fpag0000812

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search