Minden ami fontos

A rendőrség egyetlen bankjegykereső kutyájának kiképzője a dunakeszi bázison dolgozik

A rendőrség egyetlen bankjegykereső kutyájának kiképzője a dunakeszi bázison dolgozik és pontosan tudja miért ugranak a bankjegyekre a kutyák. 

A pénznek nincs szaga, tartja a mondás, azaz a pénz nem árulkodik arról, hogy milyen tevékenységből származik. Utóbbi talán igaz, de hogy ne volna szaga? Erről egészen más a véleménye a rendőrég Dunakeszin a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban dolgozó Sárközi Bernadett törzszászlósnak és Priusz nevű kutyájának. A tréner elmondta, ő már tudja mire ugranak a pénzkereső kutyák.

Kevés ilyen kutya van Magyarországon

Priusz ötéves malinois kan és eredetileg kábítószer-kereső minősítéssel rendelkezik, de 2023 tavaszán a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) megszerezte a bankjegykereső minősítését is. Ilyen tevékenységet végző ebből kevés van Magyarországon. Priuszon kívül kettő a Nemzeti Nyomozó Irodánál és jó néhány a NAV-nál. 

Milyen szaga van a pénznek?

Ha bankjegykereső állatról hall egy laikus, elsőként viccelni kezd, hogy mennyire jó, ha valakinek lesz egy pénzkereső kutyája – meséli nevetve a kutyus trénere, Sárközi Bernadett a Zsaru magazinnak, de nagy kérdés, hogy miféle szaga van a pénznek?

Speciális szaga van a bankjegyeknek

Más szaga van-e egy ezerforintosnak, mint egy húszezerforintosnak? Mi adja a pénz szagát? Nos, Sárközi Bernadett ezekre természetesen tudja a választ. “A bankjegyeket speciális papírra nyomtatják speciális festékkel. Vagyis ez a papír és ez a festék szag alapján is megkülönböztethető egyéb, hasonló anyagoktól.”

A játékpénzt nem ismeri fel

“Egyszer a NAV-os kollégáim megtréfáltak azzal, hogy egy játék pénzt rejtettek el Priusz elől, amit ő természetesen nem talált meg. Az első pillanatban nem is értettem, mi történik, aztán amikor kiderült, hogy a pénz nem igazi, megnyugodtam. Mert a pénznek abban az értelemben, ahogy a mondás tartja, talán valóban nincs szaga, a gyakorlatban azonban egyértelműen van.” – mondja a kiképző, akinek nem túl fényesen kezdődött a kapcsolata a kutyákkal.

Dunakeszi bázis

A malival egy másik kutyaiskolát keresett, és talált is egyet, ahol kiderült, hogy a vezetője kutyás rendőr volt Pest megyében, mégpedig bűnügyi vonalon. Sárközi Bernadett akkor már lovas rendőr volt, pedig a lelke mélyén kutyás szeretett volna lenni, és a szerencsés találkozás eredményeképpen, némi iránymutatással az is lett. Rövidesen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályának bűnügyi kutyavezetőjeként dolgozott, mégpedig mint szagazonosító, nyomkövető és kábítószer-kereső kutyavezető. Saját állatait is ő képezte. 2020 augusztusában átkerült a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ kutyavezető-képző és állatfelügyeleti főosztályhoz mint kábítószer-kereső szakoktató, azóta a dunakeszi bázison dolgozik.

Teljes cikk:

https://budapestkornyeke.hu/a-penznek-igenis-van-szaga-a-rendorseg-egyetlen-bankjegykereso-kutyajanak-kikepzoje-a-dunakeszi-bazison-dolgozik-es-pontosan-tudja-miert-ugranak-a-bankjegyekre-a-kutyak/#goog_rewarded

és

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/zsaru-magazin/a-penz-szaga#4

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search