Minden ami fontos

A Eu országainak GDP PPP-jei 2023-ban gyorsbecsléssel

2023-ban az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) vásárlóerő-normákban kifejezve Bulgária uniós átlagának 64%-a és Luxemburg 240%-a között mozgott.

Ez az információ az Eurostat által ma közzétett 2023-as vásárlóerő-paritásra és GDP-re vonatkozó gyorsbecslésekből származik . A cikk a részletesebb Statistics Explained cikk néhány megállapítását mutatja be .

2023-ban jelentős különbségek voltak az EU-országok között a vásárlóerő-standardban kifejezett egy főre jutó GDP-ben. Luxemburgban és Írországban volt a legmagasabb (140%-kal, illetve 112%-kal az EU-átlag felett), jóval megelőzve Hollandiát (30%-kal az uniós átlag felett), Dániát (+28%) és Ausztriát (+23%).

Ezzel szemben Bulgária regisztrálta a legalacsonyabb egy főre jutó GDP-t, 36%-kal az EU-átlag alatt, majd Görögország (-33%) és Lettország (-29%) következik.

Értelmezési szótár:

A GDP (PPP) a vásárlóerő-paritáson (PPP) alapuló bruttó hazai terméket (GDP) jelenti. Ez a cikk az országok listáját tartalmazza a becsült GDP (PPP) szerint. Ezt az értéket a pénzügyi és statisztikai intézmények piaci vagy kormányzati hivatalos árfolyamok alapján számítják ki.

A vásárlóerő-paritás (angolul: purchasing power parity, rövidítve PPP) közgazdasági módszer egy alternatív árfolyam kiszámítására két valuta között. A vásárlóerő-paritás méri, hogy mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérve, ezzel figyelembe véve a különböző országokban eltérő árakat. Az említett javak (termékek és szolgáltatások) úgynevezett kosarat alkotnak, amelynek a tartalmát megfontoltan kell összeválogatni.

A referenciavaluta általában az amerikai dollár egy adott évre.

Ezzel a módszerrel két problémán lehet felülkerekedni:

  • A valutaárfolyamok finom és durva ingadozáson eshetnek át anélkül, hogy változnának a gazdasági körülmények. Egy rövid távú nemzetközi összehasonlítás hamis eredményre jutna a piaci árfolyam használatával.
  • A szegény országok valutáit rendszerint alulértékelik a piacon gyenge munkatermelékenységük miatt (lásd Balassa–Samuelson-hatás).

Forrás:

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20240326-1

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search