Minden ami fontos

Ezek a tavaszi országgyűlési választás legfontosabb dátumai

Az államfő április 3-ra tűzte ki a szavazás napját, a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb határidők.

Január 18.
Az Állami Számvevőszék ezen a napon 16 óráig fogadja azoknak a sajtótermékeknek a hirdetési árjegyzékét, amelyek politikai hirdetést kívánnak közzétenni az országgyűlési választást és az ugyanarra a napra, azaz április 3-ra kiírt népszavazást megelőző kampányidőszakban. A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely az adott választás kitűzését követő öt munkanapon belül megküldte hirdetési árjegyzékét az ÁSZ-nak.

Február 5.
Ettől a naptól kezdve küldik ki a választási értesítőket. Azt a választót, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda legkésőbb a szavazás napját megelőző 67. napon tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételéről. Ha valaki nem kap választási értesítőt, azt legkésőbb a választást megelőző 25. napig, vagyis március 8-ig jelezheti a lakcíme szerinti választási irodának. Hogy az melyik, azt ezen a linken keresheti ki.

Február 11.
A mintegy 7,8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosult állampolgárnak a január 26-i névjegyzéki állapotnak megfelelően február 11-ig kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti.

Február 12.
Indul a hivatalos kampány. A választási törvény szerint a kampány legkorábban a választást megelőző ötvenedik napon kezdődhet, ez április 3-át figyelembe véve február 12. Ez alatt az ötven nap alatt költhetik el a kampánycélra felhasználható és elszámolható forrásokat a pártok.

Február 25.
Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges. Ezt a jelöltek február 25-én 16 óráig gyűjthetik össze az ajánlóíveken. Az ajánlásokat a választókerületi választási bizottságnál kell leadni, a bizottság dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

Február 26.
Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. Országos listát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Közös egyéni jelöltek alapján közös lista állítható. Országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat listát, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

Március 9.
Az a külhoni magyar állampolgár, aki még nem regisztrált, választási regisztrációs kérelmét március 9-ig juttathatja el a Nemzeti Választási Irodába (NVI). Az a több mint 420 ezer magyar állampolgár, aki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, és a 2018-as országgyűlési választás előtt vagy az után regisztrált, továbbra is szerepel a levélben szavazók névjegyzékében, vagyis nem kell újra kérnie a regisztrációt.

Március 25.
A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok akkor szavazhatnak Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain, ha március 25-én 16 óráig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Ugyanez a határideje annak, hogy azok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak a lakóhelyükön, de Magyarország egy másik településén szavazni akarnak, kérjék az átjelentkezésüket a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Az átjelentkezők a választott településen is az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak.

Április 3.
A szavazás napja. A külhoni választópolgároknak a választási iroda az országos lista jogerőssé válását követően eljuttatja a szavazási levélcsomagot. A választó a szavazatát tartalmazó borítékot

  • vagy a szavazás befejezéséig eljuttatja a külképviseletekre,
  • vagy a magyarországi szavazásra rendelkezésre álló időszakban eljuttatja bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába,
  • vagy levélben juttatja el a Nemzeti Választási Irodához.

Ezekben az esetekben a szavazatnak április 3-án 19 óráig meg kell érkeznie.

Április 9. és április 22.
A választás éjszakáján, azaz április 3-án várhatóan előzetes eredményt közöl majd az NVI, de a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatok hazaszállítása és a levélszavazatok megszámlálása után állapítják meg.

  • Az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 9-én,
  • a választás országos eredményét pedig legkésőbbáprilis 22-én.

Május 3.
Ez a legkésőbbi határideje az új Országgyűlés megalakulásának.

Forrás:

https://www.szabadeuropa.hu/a/ezek-a-tavaszi-orszaggyulesi-valasztas-legfontosabb-datumai/31650636.html

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search