Politika

Mit is értünk „Brüsszel” alatt!?

Az EU igazgatási struktúrájának élén négy fő döntéshozó intézményt találunk. Ezek az intézmények közösen alakítják ki az uniós szakpolitikák irányvonalát, és eltérő szerepet töltenek be a jogalkotási folyamatban: 

  • az Európai Parlament (Brüsszel/Strasbourg/Luxembourg)
  • az Európai Tanács (Brüsszel)
  • az Európai Unió Tanácsa (Brüsszel/Luxembourg)
  • az Európai Bizottság (Brüsszel/Luxembourg/az EU-tagállamokban működő képviseletek) 

Működésüket kiegészíti más uniós intézmények és az uniós szervek tevékenysége. Ezek közé tartozik többek között:

  • az Európai Unió Bírósága (Luxembourg)
  • az Európai Központi Bank (Frankfurt)
  • az Európai Számvevőszék (Luxembourg)

Az uniós intézmények és szervek Unió-szerte széleskörűen együttműködnek az uniós ügynökségek és szervezetek hálózatával. Ezeknek a szerveknek és ügynökségeknek az az elsődleges feladatuk, hogy a szakpolitikákat átültessék a gyakorlatba.

Az uniós intézményrendszeren belül hozzávetőleg 60 000 uniós köztisztviselő és egyéb alkalmazott látja el a 450 millió európai polgár (és világszerte számtalan nem európai polgár) érdekeinek képviseletével kapcsolatos feladatokat. Valójában ez a létszám viszonylag alacsony – a francia pénzügyminisztérium hozzávetőleg 140 000 alkalmazottat foglalkoztat, miközben az országban mindössze 67 millióan élnek.

Európai Parlament

Az Európai Parlament az uniós országok polgárait képviseli, akik közvetlenül választják meg tagjait, a képviselőket. Az intézmény – az Európai Unió Tanácsával közösen – európai jogszabályokra vonatkozó döntéseket hoz. Ezenfelül jóváhagyja az uniós költségvetést.

Európa Tanács

Az uniós országok állam-, illetve kormányfői az Európai Tanács keretében ülnek össze, hogy meghatározzák az Európai Unió általános politikai irányvonalát és prioritásait.

Európai Unió Tanácsa

Ez az uniós intézmény az EU-országok kormányait képviseli. A tagállamok miniszterei az Európai Unió Tanácsának keretében ülnek össze, hogy jogszabályokat fogadjanak el, és összehangolják a szakpolitikákat. A miniszterek a megvitatandó témától függően különböző formációkban üléseznek. Az Európai Unió Tanácsa az Európai Parlamenttel közösen hozza meg döntéseit az európai jogszabályokról.

Az Európai Bizottság az EU fő végrehajtó szerve, és az EU közös érdekeit képviseli. Jogalkotási kezdeményezési jogával élve új jogszabályokra irányuló javaslatokat terjeszt elő, melyeket az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa részletesen áttekint, majd elfogad. A Bizottság felelős az uniós szakpolitikákért is, kivéve a közös kül- és biztonságpolitikát (amelyet a közös kül- és biztonságpolitika főképviselője irányít, aki egyben az Európai Bizottság alelnöke is), emellett pedig végrehajtja az uniós költségvetést, és biztosítja, hogy az országok helyesen alkalmazzák az uniós jogot.

További részletek itt olvashatóak:

https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/types-institutions-and-bodies_hu

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search