Minden ami fontos

A szürke galóca lett az Év Gombája.

Kenterbe verte a tüskés- és az őzlábgalócát is.

A múlt hétvégén rendezték meg az Országos Gombakiállítást a Soroksári Botanikus Kertben, ahol megválasztották a 2024. Év Gombáját is. Az internetes szavazáson a tüskés galóca lett az utolsó, 127 szavazatot kapott, az őzlábgalóca a második 296 szavazattal, a szürke galóca pedig első helyen végzett a maga 662 szavazatával.

A szürke galóca ehető gombafaj, lomb- és fenyőerdőben terem. Az íze kellemes, de a fogyasztóknak vigyáznia kell vele, mert nagyon hasonlít a mérgező párducgalócára.

A szürke galóca (Amanita excelsaAmanita spissa) az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályába, a kalaposgombák (Agaricales) rendjébe, ezen belül a galócafélék (Amanitaceae) családjába tartozó faj.

A latin spissa jelentése vastag, sűrű. Az előbbi a gomba kalapjára, az utóbbi a lemezeire vonatkozik. Az excelsa jelentése magas, emelkedett.

Elias Magnus Fries svéd mikológus Agaricus Excelsus-nak nevezte el 1821-ben, Paul Kummer pedig 1871-ben az Amanita nemzetségbe sorolta és az Amanita excelsa nevet adta neki.

Előfordulása

Európa nagy részén és Észak-Amerikában megtalálható. Magyarországon helyenként gyakori faj, de a párducgalócánál ritkább. Júniustól októberig a lomb-, és fenyőerdőkben fordul elő leggyakrabban, de a síkságokon és hegyvidékeken is fellelhető. Egyenként nő, vagy néhány gomba található együtt.

Megjelenése

Vastag, húsos, átmérője a 15 cm-t is elérheti. Fiatalon félgömb alakú, majd ellaposodik. Felszíne sima, széle fiatalon nem bordázott, fényes, barna színű, melyet fehér vagy világosszürke, szabálytalan, érdes, lisztszerű bevonat borít.

Húsa fehér színű, néha szürkés árnyalatú, szilárd állagú, lédús, vágásra nem színeződik. Szaga kissé kellemetlen, dohos, krumpli-, vagy retekszagra emlékeztető.

Lemezei sűrűn, szabadon állók, a tönkhöz nem kapcsolódnak, élük finoman szabdalt. Fehér színűek, később sem változik meg a színük.

Tönkje 8–12 cm magas és 2–3 cm széles, hengeres formájú, üreges, töve gumósan megvastagodott, a burokból származó, apró rücskökkel borított. A gallérja fehér színű, nagyméretű és bordázott, magasan helyezkedik el, és a többi galóca fajtól ellentétben nem foszlik el gyorsan. A tönk, a gallér felett bordázott, alatta szálas mintázatú. Bocskora nincsen.

Fogyaszthatósága: Nyersen mérgező, csak alapos sütés, főzés után fogyasztható (minimum 20 perc hőkezelés), de megfőzve is általában élvezhetetlen, földízű. De ami miatt nem ajánlott a fogyasztása, hogy nagyon könnyen össze lehet téveszteni a mérgező párducgalóca szürkésebb színű példányaival-olvasható a wikipédián.

Nyitókép:  szürke galóca (Amanita excelsa) Fotó Nagy Angelina

 

Forrás:

https://greenfo.hu/hir/2024-ev-gombaja-a-szurke-galoca/

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search