Minden ami fontos

JÖN! JÖN! Mi is az a eID vagy a EU Wallet?

Mi is az a eID vagy a EU Wallet?

Készül az alkalmazás, ami nyugdíjba küldheti az igazolványainkat

Az Európai Unió pár éven belül bevezet egy olyan alkalmazást, ami tényleg elmoshatja a határokat a tagállamok, illetve a valós és az online tér között.

Napjainkban elképesztő gyorsasággal fejlődnek a digitális szolgáltatások, ennek ellenére még mindig magunknál kell hordani az iratainkat, ami érthető módon igen sok embert zavar. Azt viszont nem mondhatjuk, hogy az elmúlt években semmiféle előrelépés nem történt e téren. Az újfajta személyi igazolványokba helyezett chipek feleslegessé teszik a hétköznapokban, hogy magunknál tartsuk a lakcímkártyánkat, a rendőrségi adatbázis digitalizációja miatt pedig a jogosítvány és a forgalmi engedély cipelésére sincs már szükség.

A koronavírus-járvány rögtönzésre kényszerítette az EU-t, melynek eredménye a digitális oltási igazolvány lett, ami lehetővé tette a régión belüli közlekedést, sőt, még az öreg kontinensen kívül is számos ország tekintette viszonyítási pontnak. Ez azonban csak egy apró lépés volt a cél felé, az Európai Unió ugyanis még 2030 előtt be fog vezetni egy olyan digitális igazolványt, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen darab papír- vagy műanyag alapú dokumentumot se kelljen a tárcánkba préselni.

Mik a tervei az Európai Uniónak?

Az évtized vége vízválasztó lehet az emberiség jövője szempontjából. Számos nagyvállalat ekkorra tűzte ki a karbonsemlegesség elérését – ami ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a cégek kibocsátása megszűnik: erről a karbonkreditekről szóló cikkünkben bővebben is beszámoltunk. Ezen felül ekkora kellene révbe érnie az uniós digitalizációt elősegítő támogatásoknak, amik több területet is érintenek.

Régóta hallani már arról, hogy nemcsak hazánkban, de az egész Európai Unióban jelentős az IT-szakemberek hiánya, ahogy jelentős problémát okoz a szektorban dolgozó nemek aránya is, ugyanis a nők óriási lemaradásban vannak ezen a területen. A digitális célok eléréséért az Európai Unió 20 millió, számítógépes szakemberrel számol 2030-ra, azt pedig külön célkitűzésként kezelik, hogy a jelenlegi, több mint 75 százalékos férfidominanciát megtörjék. A digitális korba lépve azonban az is egyre fontosabb lesz, hogy ne csak a szakemberek, de a lakosság többsége is rendelkezzen digitális kompetenciával.

Az EU Wallet vagy más néven eID telepítése persze nem lesz kötelező, ennek használatára senkit nem tudnak és nem is akarnak rávenni.

Az uniós tagállamoknak sem feltétlenül az összeurópai alkalmazást kell majd használniuk: saját fejlesztéseket is bevethetnek, azonban fontos, hogy csakis az uniós irányelveknek megfelelően. Ennek értelmében különösen szenzitív adatokat, például vallási meggyőződésre vagy szexuális irányultságra vonatkozó információkat nem tárolhatnak.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mely igazolványokat foglalhatja magába az eID. Nos, az uniós szakemberek elmondása szerint

  • a személyi igazolványunk,
  • a lakcímkártyánk,
  • az egészségügyi azonosítónk (TB-kártya),
  • a jogosítványunk,
  • illetve az iskolai végzettségünket igazoló dokumentumok (érettségi igazolás, diploma) is elférnek majd az appban.

Ez az élet számos területét megkönnyebbítheti: fizikai dokumentum bemutatása nélkül lehetne autót bérelni külföldön, ahogy az sem okozna problémát, ha online jelentkezünk egy állásra. A tanulmányainkról szóló dokumentumok ugyanis integrálva lesznek a rendszerbe, a digitális aláírásnak köszönhetően pedig akár valódi találkozó nélkül is le lehet majd papírozni egy-egy szerződést. Hasonló a helyzet akkor is, ha külföldön vennénk igénybe egészségügyi szolgáltatást. Mivel az uniós szolgáltatások adatai felhőben lesznek tárolva, a határokon átívelő hozzáférés sem okoz majd gondot.

A digitalizáció ugyan megkönnyíti az életünket, számos egyéb problémát vet fel, ilyen például a kibervédelem kérdése.

A személyes adatokat tároló rendszer a csalók elsőszámú célpontja lehet a jövőben. Az uniós delegáltak elmondása szerint az appot az uniós kibervédelmi szervezettel, az ENISA-val együttműködve úgy fejlesztik, hogy csupán azokat az adatokat lehessen lehívni róla, amik feltétlen szükségesek az adott helyzetben. Ez egy egyszerű példával élve annyit tesz, hogy csomagrendelésnél például nem feltétlenül kell, hogy hozzáférjenek az életkorunkhoz, így azt nem fogják átadni a szolgáltatónak. A lakcímet és a nevet azonban igen. Ezen felül további technikai biztosítékokkal is ellátják a rendszert, erről azonban további részleteket nem árultak el.

 

Források:

https://24.hu/tech/2023/10/14/europai-unio-digitalis-igazolvany-eid-2026-tb-kartya-diploma/

és

https://infostart.hu/kulfold/2023/10/16/jon-az-igazolvanyainkat-elbucsuztato-unios-alkalmazas#

Kép:

https://identityweek.net/identity-week-europe-thales-wades-in-on-eu-digital-wallet-and-own-survey/

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search