Minden ami fontos

Íme, a nagy európai borravaló-térkép! Hol, mikor és mekkora borravalót érdemes adni a szolgáltatásokért?

Van, ahol elvárják, máshol megsértődnek miatta - hol, mikor és mekkora borravalót érdemes adni a szolgáltatásokért? Most megmutatjuk!

Egy nyári utazásra érdemes jó alaposan felkészülni: kiválasztani a megfelelő úti célt, lefoglalni a legkedvezőbb szállást, megszervezni a programokat – ezek természetesen mind alapvetőnek számítanak, ha valaki utazni készül. Csakhogy ma már az utazások előtt egyre fontosabb az adott ország és kultúra minél alaposabb megismerése, aminek szerves része a borravaló – vagy épp annak a hiánya. Ám az, hogy milyen szolgáltatásért mennyit illik adni, országonként nagyon is eltérő lehet. Mutatjuk, hogy a legnépszerűbb európai úti célok közül, hol mi a szokás a borravalót illetően!  

HIRDETÉS

Fontos hangsúlyozni, hogy a borravalót fizetni sehol a világon nem kötelező! Az, hogy valaki így fejezi ki az elégedettségét, egy régóta bevett szokás, de épp ebben rejlik a lényege: a nyújtott szolgáltatással szembeni elégedettség kifejezésében vagy annak hiányában.

Épp ezért minden esetben érdemes átgondolni és a saját lelkiismeretünk szerint dönteni a borravalót illetően.

Ausztria

A szomszédban általában elvárják a borravalót, attól függetlenül, hogy az éttermekben szinte kivétel nélkül számolnak fel szervízdíjat is – amit természetesen az étlapokon és a számlán is gyakran feltüntetnek. Ennek megfelelően nagyjából a végösszeg tíz-tizenöt százalékát szokás otthagyni, a taxisok illetve a hotelben dolgozó londínerek esetében ennél valamivel kevesebbet, tíz százalék körüli összeggel szokták meghálálni a vendégek a szolgáltatást – persze csak abban az esetben, ha elégedettek voltak vele.

Belgium

Az éttermek és az egyéb szolgáltatók előre felszámolnak szervizdíjat, ezért nem is várják el, hogy külön borravalót is fizessenek a vendégek – emellett persze, mondjuk egy taxiban megkönnyíthetjük annyival a sofőr dolgát, hogy felfelé kerekítjük a végösszeget, elkerülve az eurócentekkel való bajlódást.

Bulgária

A bolgár vendéglátásban jellemzően a minimálbért keresik a dolgozók, ezért természetesen ki nem mondott elvárás a borravaló – ami jellemzően a végösszeg tíz százalékát jelenti, bolgár levában. Egy leva jelenlegi árfolyamon körülbelül 207 forintnak felel meg, szóval például egy taxival történő utazás sem szokás három-öt levánál több borravalót fizetni.

Ciprus

gyönyörű szigeten – különösen amióta igazi turistaparadicsommá nőtte ki magát – az éttermek, szállodák szinte kivétel nélkül külön tételként tartalmazzák a 10-15 %-os szervízdíjat, így borravalót is csak jelképesen fogadnak el. Ellenben a kisebb, eldugottabb kávézókban, bárokban jellemzően számítanak a 8-10 %-os pluszra, ahogy a taxiban is szokás megadni ezt az összeget.

Csehország

Az országban készített felmérések alapján a csehek közel 80 %-a rendszeresen ad borravalót, így nem csoda, hogy ezt a helyiek a külföldiektől kimondatlanul is elvárják. Az összeg általában a fogyasztás tíz százaléka – amit egyébként nem is kell külön bejelenteni: ahogy nálunk is jellemző, a pincérek általában első alkalommal kihozzák a számlát, tesznek egy kört és amíg másodjára visszajönnek, van időnk eldönteni, hogy mennyire voltunk elégedettek a szolgáltatással és ez alapján fizetni.

Dánia

Szinte kivétel nélkül minden étterem és egyéb szolgáltató alapvetően a szervízdíjakkal együtt kínálja a szolgáltatást – így a dánok egyáltalán nem is számítanak arra, hogy esetleg emellett még borravalót is adjanak nekik. Érdekes, hogy például a taxikban –ahol jellemzően bankkártyával fizetnek az utasok – a sofőr külön számát köteles nyomtatni a borravalóról, ami időigényes, így ebben az esetben gyakran ők, akik éppen hogy nem örülnek annak, ha valaki az elégedettségét így akarja kifejezni.

Finnország

Nem ismeretlen a borravaló fogalma az északi országban, de egyáltalán nem jellemző – ahogy a többi skandináv országban sem. Az árak általában így is jóval magasabbak az átlag európaiakhoz képest és ezt jól tudják a helyiek is, így nem várják el, hogy még mélyebben a zsebükbe nyúljanak a turisták és természetesen nem is ettől függ a szolgáltatás minősége.

Franciaország

„pourboire”, vagyis a borravaló Franciaországban is egyre kevésbé jellemző, a legtöbb étteremben, kávézóban, cukrászdában a szervízdíj magában foglalja azt. Ennek ellenére megszokták, hogy – főleg a szüleik pénzéből bőszen bulizó fiatalok miatt –, egy diszkóban, vagy szórakozóhelyen egy-egy ital után gyakran többeurós borravalót is otthagynak a vendégek.

Görögország

A görög vendégszeretet jól ismert és ez tükröződik abban is, ahogy a borravalóhoz állnak – egyáltalán nem tekintenek rá elvárásként, de természetesen arra sem kell számítani, hogy visszautasítják azt. A jellemző inkább az, hogy a turisták egyszerűen felkerekítik a számla végösszegét és így fejezik ki a hálájukat.

Hollandia

Akár a nagyobb holland városokba, akár eldugottabb, kevésbé ismert helyekre utazunk az országban, ma már szinte mindenhol az az összeg szerepel az étlapokon, ami a szervízdíjat is tartalmazza – ennek ellenére érdemes rákérdezni, nehogy váratlan meglepetés érjen a vacsora végén. Hollandiában jellemzően 5-10 % között mozog a borravaló összege, de a legtöbbször már azzal is nagy mosolyt csalhatunk a személyzet arcára, ha egyszerűen csak felfelé kerekítjük a végösszeget.

Horvátország

Az egyik legnépszerűbb nyaralási úti cél kétségkívül még mindig a horvát tengerpart, ahol jellemzően sem az éttermekben, sem a szórakozóhelyeken nincs külön szolgáltatási díj és nem is várják el a borravalót. Ennek ellenére, ha elégedettek voltunk a szolgáltatással, akkor kisebb összegek esetén a felfelé kerekítéssel, míg mondjuk egy többszemélyes, kiadós vacsora után 10-15 %-os borravalóval kifejezhetjük hálánkat.

Lengyelország

Mint oly sok mindenben, ebben is hasonlítanak a lengyel szokások a hazaiakra – érdemes ugyan átgondolni, hogy mennyi borravalót ad az ember és fontos tudni azt, hogy a szervízdíj szerepel-e a végösszegben, a felfelé kerekítés itt is teljesen mindennaposnak számít. A nagyobb, többeurós borravaló azonban csak ritkán és inkább az alapvetően drágább helyeken jellemző.

Málta

Európa egyik legszebb szigete a borravalókat tekintve nem igazán lóg ki a sorból, általában a szervízdíjban már belekalkulálják a dolgozók bérét és az egyéb költségeket. Ennek ellenére egy dologra érdemes figyelni: mivel Máltára gyakran utazásszervezővel érkeznek a turisták, az idegenvezetőknek – legyen szó helyi, vagy magyar segítőkről – érdemes napi egy-két eurót adni a szolgáltatásaikért.

Németország

Németországban az éttermek és a különböző bárok is általában feltüntetik a szervízdíjat – ennek ellenére természetesen itt sem mondanak nemet egy-két euróra hálánk kifejezéséül. A bárokban jellemzően abban az esetben van minimális elvárás a borravalóval kapcsolatban, amikor nem a pultnál rendelünk, hanem asztali kiszolgálás történik. Ezt nem csupán a turisták, de a helyiek is pár euróval köszönik meg a felszolgálóknak.

HIRDETÉS

Olaszország

Az olasz számlákon általában szerepel a servizio, vagyis a felszolgálás díja, illetve a coperto, ami a teríték díját jelenti. Igen, Olaszországban gyakran azért is számolnak fel valamekkora összeget, hogy megterítettek és elrendezték az evőeszközöket – épp ebből fakad az, hogy emellett nem várják el még a borravalót is. Ha úgy döntünk, hogy mégis szeretnénk meghálálni a kiszolgálást, akkor egyszerűen csak várjuk meg, amíg a pincér visszaad a pénzből és hagyjuk az asztalon, amennyit gondolunk.

Portugália

A mediterrán országban általában a végösszeg nem tartalmazza a szervízdíjat, így ha elégedettek voltunk, akkor 10-15 % közötti borravalót érdemes hagyni a kiszolgálásért. Persze ez itt sem elvárás, az ország északi részén pedig aztán egyáltalán nem az. Olyannyira nem, hogy könnyen előfordulhat például az is, hogy a taxis utánunk szalad az apróval, amit mi borravalóként hagytunk az autóban.

Infografika: Startlap

Románia

A romániai felmérések azt mutatják, hogy a helyiek nagyjából hatvan-hatvanöt százaléka rendszeresen hagy borravalót és hasonló elvárásaik vannak a külföldiekkel szemben is. Jellemzően egy étteremben az 5-10 % között mozgó borravaló az elegánsabb, drágább helyeken akár 15%-ra is felmehet, de ez a ritkább.

Spanyolország

propina, vagyis a borravaló spanyolul általában a végösszeg tíz százaléka, de természetesen ennél kevesebb is lehet, ha nem voltunk megelégedve a szolgáltatással. Érdemes, mint minden esetben, itt is érdeklődni, hogy a számla tartalmazza-e a szervízdíjat, de különösen igaz ez a reptéri taxik esetében. Azok a taxisok ugyanis, akik rendszeresen a spanyol repterekről szállítanak utasokat általában már automatikusan bekalkulálják a borravalót a viteldíjba.

Szlovákia

Csak abban az esetben szükséges borravalót hagyni, ha az nem szerepel már eleve a számlán – ez viszont egyáltalán nem egységesített Szlovákiában, így hasznos lehet erre rákérdezni a pincérnél, vagy felszolgálónál. Ha úgy érezzük, hogy elégedettek voltunk a kiszolgálással – legyen szó akár étteremről, hotelről, de akár fodrászatról, vagy bármi másról – elég, ha egyszerűen csak felfelé kerekítjük a végösszeget.

Szlovénia

Szlovéniában nem túl elterjedt a borravaló – ezért nekünk sem kell túlzásba esni, főleg, ha az adott számla tartalmazza a szervízdíjat, bár ez is meglehetősen ritka. Emellett viszont szórakozóhelyeken, bárokban szinte egyáltalán nem szokás extra díjat fizetni semmiért, így ebben hagyatkozhatunk a helyiekre.

Forrás:

https://www.startlap.hu/utazas/borravalo-europa-horvatorszag-spanyolorszag-ausztria-2022/

Turi Dániel Tippek2022. július 12.

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search