Minden ami fontos

ÚJRA A VILÁGŰRBEN A TITOKZATOS X-37B, AZ AMERIKAI MINIŰRSIKLÓ

 

November 12-én hajnalban a floridaiak hangrobbanásokra ébredtek, amiket a világűrből két és fél év után visszatérő X-37B amerikai katonai űrrepülőgép okozott. Ez volt a robotűrsikló hatodik repülése, ráadásul most már nemcsak katonai kísérletek utaztak a fedélzetén, hanem a NASA és a haditengerészeti kutatólaboratórium tudományos projektjeihez szükséges berendezések, valamint egy tesztműhold, a FalconSat-8 is.

Az X-37B még a covidjárvány elején, 2020 május 17-én indult útnak a floridai Cape Canaveral űrközpontból, egy Atlas V hordozórakéta tetején. A rakéta az űrrepülőt 400 kilométeres magasságú pályára állította, ahol az OTV-6 küldetése alatt minden korábbi rekordját megdöntötte, és összesen 908 napot töltött Föld körüli pályán. Most először az X-37B hátulján utazott egy szervizmodul is, és így rekordmennyiségű kísérleti berendezést szállított magával.

A korábban az amerikai légierő, ma pedig az amerikai űrhaderő (US Space Force) által vezetett programot a kezdetektől nagyfokú titoktartás veszi körül, ami vad találgatásoknak ágyazott meg az X-37B küldetéseinek céljairól. A szakértők többsége és a hivatalos információk szerint a küldetésekkel az amerikai hadsereg szenzorokat, csúcstechnológiás anyagokat és új műholdas technológiákat tud hosszú ideig, akár évekig tesztelni a világűr körülményei közt. Ezeket aztán az űrsikló visszahozza a Földre, ahol további vizsgálatoknak vetik alá őket, és kiértékelik, hogyan teljesítettek.

Forrás és teljes cikk:

https://qubit.hu/2022/11/25/mit-muvelt-908-napig-a-vilagurben-a-titokzatos-x-37b-az-amerikai-miniursiklo

Következő TV-műsorok

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search