Minden ami fontos

Hogyan fogják megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól?

Osztrák lapok szerint Ausztriának és Magyarországnak meg kell kezdeni az érdemi egyeztetéseket arról, hogyan fogják megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól, és biztosítani a terület vízellátását a magyar oldalról. A helyzet annyira rossz, hogy bizonyos területeken már hajók állnak a sárban, és a fürdőzőket is figyelmeztetni kell, hogy ne ugorjanak a derékig sem érő vízbe.

G7 szúrta ki, hogy a  Wiener Zeitung szerint a tó vízszintje az 1965-ös méréskezdés óta rögzített legalacsonyabb értékhez közelít: egyszer, 2003-ban volt ennél 4 centiméterrel alacsonyabb.  A nyári meleg és a szél általában őszre csökkenti le a tó vízszintjét, de idén már tavasszal alacsony volt a vízszint – mondta egy osztrák vízügyi szakértő. Ez növeli a villámcsapás okozta tüzek kockázatát is, az előző hétvégén három hektáron égett a nádas az osztrák oldalon, a tüzet helikopterekről oltották.

A szakértő szerint az alacsony vízállás miatt nem csak megnőtt a nádast pusztító tüzek kockázata, a tó emberi eredetű szennyezése is nagyobb károkat okoz. Egyelőre a fürdőzéshez van elég víz a tóban, de már most fel kell készülni arra az eshetőségre, hogy az idei év sem lesz csapadékban gazdag.

A cikk kiemeli, hogy a korábbi elgondolás, mely szerint a Fertő tó vízkészletét a Mosoni-Dunából kellene pótolni, fontosabb mint korábban bármikor.  Ez a terv összefügg a kormány egyik elsőként megvalósítandó, kiemelt vízügyi beruházásával, vagyis a jánossomorjai csatorna kiépítésével. Az osztrák és magyar termőföldek öntözése mellett a Lébény-Hanyi főcsatorna osztrák határig történő meghosszabbításával lehetne a Duna vizével pótolni a tó fogyatkozó vízkészletét.

Ahogy arról az Átlátszó írt korábban, a csatornakivitelezést egy Mészáros-cég nyerte. A beruházás ellen természetvédők emeltek szót, mondván, a vízátvezetés károkat okozna a tó kémiai összetételében, és ezzel az élővilág pusztulásához vezetne.

Világörökséget veszélyeztető ökológiai bomba az Orbán- kormány újabb Fertő tavi ötlete

A Fertő tó partjára egyébként éppen a Mészáros és Mészáros Kft. tervez vitorláskikötőt és százszobás szállodát egy hatalmas turisztikai beruházás keretei között. Ez ellen civil csoportok és a Magyar Tudományos Akadémia biológus akadémikusai is tiltakoztak.  A tudósok közleményben kérték a kormányt, hogy állítsa le a túlzó és helyhez méltatlan turisztikai beruházást, és helyette kezdje meg a terület 21. századi  követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztését.

Nyitókép: a fertőszéleskúti kikötő a Fertő tó Barátai Egyesület Facebook-oldalán megosztott képen

https://greenfo.hu/hir/kiszaradoban-a-ferto-to-a-magyar-oldalrol-kellene-potolni-a-vizet/

és

https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/chronik/oesterreich/2153586-Neusiedler-See-trocknet-aus.html

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search