Minden ami fontos

JÉGPÓKOK BUKKANTAK FEL A KARDOSKÚTI FEHÉR-TAVON

A havas és szeles az idő látványos jelenségeket hoztak létre a kardoskúti Fehér-tó felszínén – olvasható a Kmnp.hu oldalán. Az erős szélviharok átvájták, elhordták a havat, s ahol lerakták, ott látványos képződményeket alakítottak ki. A felszínen nagyméretű repedéseket, rianásokat, és érdekes erezeteket fotózott a park kollégája, de látott jégbefagyott madár lábnyomokat és tavi csillagokat is, amiket jégpók néven is ismernek.

Ezek a formák elsősorban az olyan sekélyebb állóvizekben alakulnak ki, mint amilyen a kardoskúti Fehér-tó is. "Erre akkor van a legnagyobb esély, ha a felszínen egy kevés hó is van. Ilyenkor a jégtakaróban függőleges pórusok képződnek, és egy-egy ilyen pórus válhat feláramlási lyukká.

A kapillárishatás miatt ezeken keresztül felfelé áramlás indul az alsóbb, melegebb vízrétegből. Ez a víz a hó pórusain beszivárogva latyakot képez, melyben sugárszerűen szétterül. Az áramlás elősegíti, hogy a „karok" kifelé terjeszkedjenek a középpontból, közben a kiáramló víz hőmérséklete csökken, a hőeloszlás pedig mérsékeli az elágazások méretét" – írták az oldalon.

Néhol fésűkagylóra, másutt szívre hasonlító formák is létrejöttek.

A másik jelenség a már említett rianás, amit a jégben lévő feszültségek okoznak. Ezek a feszültségek főként a jégtakaró hőmérséklet-változásaiból, a szélből és a hullámokból erednek.

Teljes cikk:

https://www.travelo.hu/kozel/20220124-kardoskut-befagyott-feher-to-rianas-jegpok-erdekesseg.html?utm_source=www.life.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=ott_a_05_n

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search