Minden ami fontos

Egyre nő az egyszerűsített foglalkoztatás népszerűsége

Mindegy, hogy idény vagy alkalmi, megéri bejelenteni.

A NAV és a NISZ tapasztalatai szerint egyre nő az egyszerűsített foglalkoztatás népszerűsége.

Budapest, 2021. szeptember 27. – A nyári-őszi szezon idején – az egyre nagyobb arányú védettséggel, valamint a gazdaság újraindításával és a korlátozások feloldásával párhuzamosan – a turisztikai szektorban, például a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágban, illetve a mezőgazdaság területén is egyre többen igyekeznek pótolni azt a munkaerőt, amit a járványhelyzetben elveszítettek. A munkavállalók szabályszerű bejelentéséről azonban átmeneti, néhány napos foglalkoztatás esetén sem szabad megfeledkezni, ráadásul a törvényi kötelezettség mellett mindez a munkáltatók és a foglalkoztatottak oldalán is számos előnnyel jár. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamint a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tapasztalatai szerint a munkáltatók élnek is az egyszerűsített foglalkoztatás lehetőségével, míg a tavalyi évben összesen több mint hétmillió bejelentés történt, addig 2021 harmadik negyedévének vége felé közeledve, már most közel 5,2 milliónál tart ez a szám.

Mire ügyeljünk az alkalmi vagy idényjellegű munkavégzés bejelentésekor?

Fontos, hogy a munkáltatónak a bejelentést még a munkavégzés megkezdése előtt kell megtennie. Ellenkező esetben ugyanis a foglalkoztatás nem minősül egyszerűsített foglalkoztatásnak, így arra az általános foglalkoztatásra vonatkozó adó- és járulékszabályokat kell alkalmazni!

 

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy egyszerűsített foglalkoztatás keretében munka csak a jogszabályokban meghatározott ideig végezhető, így tekintettel kell lenni az azonos felek közötti, egybefüggő foglalkoztatás időtartamára is. Ez az időtartam mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén egy naptári éven belül semmiképp sem haladhatja meg a 120 napot, alkalmi munka esetén pedig összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napra, egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napra, egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napra létesíthető.

 

Az egyszerűsített foglalkoztatás részletes szabályait, illetve további korlátait a NAV honlapján elérhető 46. számú információs füzet tartalmazza.

 

Az EFO és EFO pro alkalmazásokról további információ a NISZ honlapján található.

 

Forrás: nisz

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search