Minden ami fontos

A tengeri teknősök kipusztulásához vezet a műanyagszennyezés

A tengerben található törmelék és szemét 80 százalékát a műanyag teszi ki, amely a vízfelszíntől a mélytengeri területekig mindenütt megtalálható.

Ausztrál és angol kutatók vizsgálták a Csendes-óceán és az Indiai-óceán tengeri teknőseinek emésztőrendszerét, és arra jutottak, hogy a bébiteknősök teleeszik magukat műanyaggal. A kutatók úgy vélik, a fiatal teknősök egyszerűen nem tudnak szabadulni a műanyaszennyezéssel teli élőhelyekről.

Mark Hamann professzor elmondta, hogy a csendes-óceáni területen talált egyik teknősben 144, az indiai-óceáni területről kikerült egyedben pedig 343 műanyagdarabkát találtak a vizsgálatok során. A csendes-óceáni teknősök nagyobb része fogyasztott műanyagot, fajonként kis eltéréssel az egyedek kb. 80 százaléka evett műanyagot pusztulása előtt, míg az indiai-óceánból kikerült teknősöknél, szintén fajonként eltérő arányban, kb. 25 százalékból mutatták ki a műanyagot.

„A kikelést követően a teknősök ahhoz alkalmazkodtak, hogy egyes óceáni zónák vagy sekély, part menti vizek területén vadásznak mindenféle élőlényre életük első szakaszában. Ezek az élőhelyek alapvetően ideálisak lennének az állatok növekedéséhez, azonban a műanyaghulladék mennyiségének gyors növekedése a természetes táplálékaik közt kimondottan kockázatossá teszi ezeket az élőhelyeket” – magyarázta Hamann professzor.

Az ilyen helyzeteket, amikor egy korábban előnyös adaptáció hátránnyá válik, evolúciós csapdának nevezik. A legnagyobb probléma az, hogy pont a fiatal állatokat érinti leginkább, ezzel a teknősfajok létszámutánpótlása válik súlyosan veszélyeztetetté.

Teljes cikk:

https://szimpatika.hu/cikkek/11095/rengeteg-muanyagot-esznek-meg-a-tengeri-teknosok

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search