Minden ami fontos

Közel a Samsung, hallható lesz Dunakeszin is a MoLaRi próbariasztása

De mi is az a MOLaRi? M ikor szólal meg a riasztás?

A Pest Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása:

"A Samsung SDI Magyarország Zrt., Göd, 056 helyrajzi számú gyára köré telepített Monitoring Lakossági Riasztó és Tájékoztató Rendszer (MoLaRi) 2021. május 10-én üzembe lép. Ez azt jelenti, hogy ezentúl minden hónap első hétfőjén (ha az nem esik nemzeti, vagy egyházi ünnepnapra) 11 órakor teljes körű (hangos üzemű) vagy csökkentett üzemű hangos szirénapróbát fognak tartani.

Mi is az a MoLARI?

Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer, röviden MoLaRi polgári védelmi ezen belül alapvetően vegyvédelmi megfigyelő- (idegen szóval monitoring), riasztó- és tájékoztató-rendszer, amely a Magyarország területén található. Ezeket a figyelőrendszereket Seveso II. hatálya alá tartozó, veszélyesnek minősített vegyi üzemek, illetve telephelyek környezetében lett kialakítva. A rendszert a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) telepítette és üzemelteti. A MoLaRi kilenc megyében, Budapesten nyolc kerületben összesen húsz vegyipari jellegű létesítmény környezetét felügyeli, és országosan körülbelül 500 ezer embert tud közvetlenül riasztani és tájékoztatni egy súlyos vegyipari baleset esetén.

Működési elv:

A MoLaRi országos hálózata különféle érzékelőkből vegyi és meteorológiai szenzorokból („monitoring végpontok”), valamint lakosságtájékoztató berendezésekből („riasztó végpontok”) áll. Ezek a veszélyesnek számító vegyi üzemek, telephelyek környezetében helyezkednek el, és egyrészt érzékelik, elemzik egy esetleges baleset (vagy szabotázs, terrorakció stb.) következtében a levegőbe kerülő veszélyes anyagokat, követik ezek terjedési útvonalát, továbbá jelentenek a megyei és országos MoLaRi központok felé, másrészt riasztják és élőszóban utasítják a lakosság azon részét, amelyet a veszélyes anyagok fenyegethetnek. A rendszer mérőállomásai képesek mérni a levegőbe került veszélyes vegyi anyagok koncentrációját, illetve a szélirányt, a szélsebességet, és a hőmérsékletet, amelyek lehetővé teszik gázfelhők terjedésének előrejelzését.

A MoLaRi kifogástalan működőképességét rendszeres tesztek hivatottak ellenőrizni, ezért 2014. szeptember 1-jétől kezdve Budapesten is minden hónap első hétfőjén próbariasztások zajlanak, kivéve, ha az adott napon nemzeti vagy egyházi ünnep van, ilyenkor a próba a következő hétfőre tolódik."

Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search