Minden ami fontos

Turbina nélküli szélerőművek, melyek imbolygással termelik meg az energiát

Forgó lapátok nélkül, légörvényektől mozgatva termelik meg a villamos energiát egy Vortex Bladeless nevű, madridi székhelyű vállalat széltornyai.

Hamarosan megkezdődhet egy Vortex Bladeless nevű madridi székhelyű cég turbina nélküli szélerőműveinek béta-tesztelése (valahol) Európában.

A gyártó egy, a szélturbinák olcsó és csöndes alternatíváinak létrehozását ösztönző, uniós finanszírozású projekt részeként fejlesztette ki az üzemelés közben kissé bizarr hatást keltő oszlopokat.

Az új széltornyok forgó lapátok helyett ugyanis imbolygással termelik meg az energiát.

A technológia úgy működik, hogy az oszlopot kényszerűen megkerülő levegő a henger mögött örvényeket alkot (örvényleválás), amelyek aztán dülöngélésre kényszerítik az építményt. Az örvények keletkezése közben az erőmű könnyű, üveg- és szénszálból készült póznája a merev talapzatban gyökerező rugalmas rúdra rögzítve elkezd billegni, és a szintén a fundamentumban elhelyezkedő generátor ezt a mozgást alakítja át árammá.

Változó szélsebesség esetén a hatékonyság növelése érdekében mágnesek segítik az ingadozás sebességének dinamikus optimalizálását.

A vállalat szerint kevés mozgó alkatrészre támaszkodó, egyszerű kialakítása miatt a szélenergia-generátoruk csak minimális karbantartást igényel, rendkívül halk, kicsi alapterülettel rendelkezik és viszonylag könnyen telepíthető. A lapátok hiánya miatt az újfajta széltornyok ráadásul a vadvilágra is kisebb veszélyt jelentenek, illetve küllemre is kevésbé hivalkodóak.

Bár az oszcilláló „obeliszkek” méretükben és teljesítményükben a hagyományos szélturbinákkal nem tudják felvenni a versenyt, nem is ugyanazon a piacon kell megállni a helyüket. A Vortex Bladeless találmánya inkább az áramfogyasztás helyszínén folytatott kisteljesítményű áramtermelési technológiák (lásd: napelemek) sorát gazdagíthatja, amely más hasonló megoldásokat kiegészítve például irodák és háztartások energiaellátásához járulhatna hozzá.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikke

Forrás:

http://gyartastrend.hu/energetika/cikk/turbina_nelkuli_szeleromuvek

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search