Minden ami fontos

Minden, amit a tőzsdeárról tudni kell! Milyen ajánlatokra számíthatunk mint fogyasztó?

Földgázbeszerzés – minden, amit a tőzsdeárról tudni kell!

A kialakult földgázpiaci és politikai helyzet miatt az idei beszerzési időszak több szempontból eltérő lehet a megszokottól, amire a fogyasztóknak új típusú tudással kell felvértezniük magukat.

Az idei beszerzési időszak főbb konklúziói

  • Jelenleg kevés kereskedő (vagy egy sem) ad fixáras ajánlatot, és azok a rendkívül magas nagykereskedelmi árakhoz képest is nagyon magas prémiummal – beárazva a magas kockázatokat és megnövekedett költségeket.
  • A nagykereskedelmi piacokhoz árban közeli ajánlatokat a fogyasztók csak bizonyos kockázatok átvállalásával fognak tudni elérni. Ennek két fő módja az árkockázat (tőzsdei alapú árazás), illetve a mennyiségi kockázat (toleranciasáv), vagy akár a finanszírozási kockázat (margining) átvállalása .
  • A fentiek miatt (és annak ellenére, hogy tavaly nem ez bizonyult szerencsés stratégiának) idén több fogyasztó lehet, aki a tőzsdei indexált árazásra szerződik.
  • A különböző tőzsdei opciók közötti válogatás idén még nehezebb lesz, hiszen a piacok közötti árkülönbségek is megnövekedtek és meglehetősen változékonyak, valamint az egyes referenciaár-típusok között is számottevő különbségek vannak. Emiatt a tőzsdei árakról érdemes tájékozódni.)

Árak alakulása

Tavaly nyár óta a földgáz átlépte az azt megelőző években jellemző 20 EUR/MWh (8 Ft/kWh) körüli és alatti árakat és azóta is rendkívül magas tartományokban kereskedik, az utóbbi időben, ennek tízszeresén 200 EUR/MWh (80 Ft/kWh) tartományban. Az okok ismertek, már az átlagsajtó is kimerítően foglalkozik a gázárakkal.

 

Milyen ajánlatokra számíthatunk mint fogyasztó? – Drágára és valószínűleg csak tőzsdeáarra

A nagykereskedelmi piachoz viszonyított árrés lényeges növekedése. Az árrést tovább növelő hatások:

    • A megnövekedett volatilitás megnövekedett kockázatot jelent. Jellemző jelenleg, hogy egy kereskedési napon belül akár 10-20 EUR/MWh sávban mozog nap közben a piaci ár, ami megnövekedett kockázatot jelent.
    • A finanszírozási költségek lényegesen növekedtek az áremelkedéssel, valamit a kockázatokat beárazzák az egyes pénzintézetek és kereskedők – így az árfixáláshoz kapcsolódó költségek is lényegesen emelkedtek a kereskedők számára (ezt nevezzük margining-nak).
    • A kereskedők igyekeznek a fogyasztókon korábban realizált nyereségeket arányosan tartani, hiszen a korábbi árrések tarthatatlanná váltak a jelenlegi árkörnyezetben.
    • Piac működése sem olyan aktív, mint korábban, ezért nehezebb a kereskedőnek befedezni a leszerződött mennyiségeket.

A fentiek miatt a fixáras ajánlatok várhatóan még a rendkívül magas piaci szintekhez képest is magas árréssel fognak árazódni. A legtöbb kereskedő jelenleg nem is ad ki fixáras ajánlatot a fent említett óriási kockázatok miatt, de ha mégis sikerül ilyet beszerezni:

    • A korábbinál sokkal fontosabb faktorrá válik a fogyasztó által vállalt toleranciasáv mértéke (felejtsük el a teljes rugalmassági sávokat!), így az eddigieknél mindenképp többet kell majd foglalkozniuk a fogyasztóknak a földgázszerződésükkel.
      • Lehet éves/negyedéves/havi, vagy egyéb speciális konstrukció. A kereskedő szempontjából a havi/negyedéves kedvezőbb, így ilyen konstrukciókban kedvezőbb árréssek várhatóak.
      • Nagyon fontos, hogy mi történik, ha a felhasználó a toleranciasávból “kilóg”.  Megszokott gyakorlat, hogy a molekulaár %-os része a büntetés, ilyen esetben ezt nyilván érdemes minél lejjebb alkudni. Ez azért nem jó, mert nem ösztönöz megtakarításra (ha kevesebbet fogyaszt a felhasználó, akkor is van büntetés). Ehelyett érdemes tőzsdeár alapú elszámolást kérni, ilyen esetben az alul-, vagy túlfogyasztott mennyiség a tőzsdeár és a fixár viszonya szerint alakul (megfelelő árrések belekalkulálásával). A konstrukció előnye, hogy túlfogyasztás esetén csak akkor keletkezik többlet költség, ha a piaci árak emelkedtek, míg alulfogyasztás esetén csak árcsökkenés esetén. (vagy akár visszatérítést is ki lehet alkudni) Tehát egy valószínűségi mátrixban az esetek 50%-ában a toleranciasáv ellenére semmi plusz költsége nincs a felhasználónak, a kereskedő pedig kedvezőbb árat adhat a kockázatok csökkenéséből adódóan.
    • A fenti költségek – és verseny hiánya miatt rendkívül magas prémiumok alakulnak ki a fixárba, tehát lehet hogy még egy későbbi magasabb tőzsdeárral is (az alacsonyabb árrés miatt) jobban jár a felhasználó, mint a most bekötött fixárral.

 

 

https://www.theice.com/products/27996665/Dutch-TTF-Natural-Gas-Futures/data?marketId=5477499&span=3

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search