Minden ami fontos

Mi is az a REPowerEU terv?

Válaszképpen a nehézségekre és az energia világpiacán kialakult zavarokra, melyeket az Ukrajna elleni orosz invázió váltott ki, az Európai Bizottság kidolgozta a REPowerEU tervet.

A REPowerEU terv céljai a következők:

  • az energiatakarékosság növelése,
  • a tiszta energiára való átállás felgyorsítása,
  • az EU energiaellátásának diverzifikálása.

A pénzügyi és jogi intézkedésekkel alátámasztott terv segíteni fog Európának abban, hogy új, a kor kívánalmainak megfelelő energetikai infrastruktúrát és rendszert építsen ki.

A REPowerEU tervben felvázolt intézkedések

Az új geopolitikai és energiapiaci körülmények miatt drasztikusan fel kell gyorsítanunk a tiszta energiára való átállást. Emellett el kell érnünk, hogy Európa energiaellátása kevésbé függjön a megbízhatatlan beszállítóktól és az ingadozó fosszilistüzelőanyag-ellátástól.

A REPowerEU terv segítségével az Európai Bizottság arra törekszik, hogy – tekintettel az Ukrajna elleni orosz invázióra – Európa már jóval 2030 előtt függetlenné váljék az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az európaiak 85%-a úgy véli, hogy Ukrajna támogatása érdekében az Európai Uniónak minél előbb csökkentenie kell az orosz gáztól és olajtól való függését. Egységes fellépéssel ezt gyorsabban el tudjuk érni.

A REPowerEU terv egy sor olyan intézkedést vázol fel, amelyek az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függés gyors csökkentésére és a zöld átállás mielőbbi megvalósítására irányulnak, egyúttal pedig javítják az uniós energiarendszer ellenálló képességét. A terv a következőkön alapul:

  1. Diverzifikálás

Nemzetközi partnerekkel együttműködve az EU alternatív energiaellátási lehetőségeket keres. Rövid távon a lehető leghamarabb alternatív gáz-, olaj- és szénforrásokra van szükségünk, hosszabb távon pedig gondoskodnunk kell a megújuló, azaz zöld hidrogén rendelkezésre állásáról.

 

  1. Megtakarítás

Minden polgárnak, vállalkozásnak és szervezetnek lehetősége van arra, hogy energiát takarítson meg. Ha mindnyájan végrehajtunk kisebb változtatásokat bevett szokásainkban, azzal jelentős változást fogunk tudni elérni. Emellett rendkívüli intézkedésekre is szükség lesz arra az esetre, ha az ellátás megszakad.

  1. Gyorsabb átállás a tiszta energiára

A rendelkezésre álló legolcsóbb és legtisztább energiaforrás a megújuló energia, amely az EU-n belül is előállítható, így csökkenti energiaimport-szükségletünket. A REPowerEU fel fogja gyorsítani a zöld átállást, és ösztönzi, hogy jelentős beruházások valósuljanak meg a megújuló energia területén. Lehetővé kell tennünk továbbá az ipar és a közlekedés számára, hogy gyorsabban kiváltsák más energiaforrásokkal az általuk használt fosszilis tüzelőanyagokat a kibocsátások és a függőségek csökkentése érdekében.

Teljes cikk részletekkel itt olvasható: 

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal/repowereu-affordable-secure-and-sustainable-energy-europe_hu

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search