Minden ami fontos

A kínai vakcina kimaradt az oltási feltételek felsorolásánál. A konzuli szolgálat aktuális közleménye Horvátországba lépés esetére.

 

Aktuális: 

  1. 07. 01.

1) Magyarország általánosságban nem javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt! Figyelemmel azonban a járványügyi kockázatokra, Horvátország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

Horvátország vonatkozásában általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem rendelkeznek az Unióban kölcsönösen elfogadott, érvényes digitális COVID igazolással.

A digitális COVID igazolás felmutatása, érvényes útiokmányok birtokában, mentesít a határátlépési korlátozások alól. A 12 év alatti kiskorúak szintén mentesülnek a beutazási korlátozások alól, amennyiben a velük együtt utazó szülő vagy felnőtt kísérő rendelkezik digitális COVID igazolással. (További részletekért lásd: a) pont.)  

Az alábbiakban azokat a belépési szabályokat ismertetjük, amelyek akkor érvényesek, ha a magyar állampolgár nem rendelkezik uniós digitális COVID igazolással. 

  1. Be lehet-e utazni? Igen.

Magyar állampolgár, amennyiben nem rendelkezik digitális uniós COVID igazolással Magyarországról, az Unió területéről vagy Unión kívüli országból  az alábbi – választható – feltétek egyikének teljesítésével léphet be akadálymentesen Horvátország területére. Emellett külön szabály vonatkozik a Dél-Afrika, Brazília, Zanzibár, India területéről érkezőkre, akikre egyidejű karantén és PCR tesztelési kötelezettség vonatkozik.   

  1. A mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi,  az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával. (Az elfogadott antigén-tesztek listája az itt belinkelt dokumentumban található https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf). Fontos kitétel: A szerológiai teszteket a határátlépésnél a horvát hatóságok NEM fogadják el. Az antigén tesztek esetében, a patikában vásárolható és öntesztelésre használható gyorsteszteket a horvát hatóságok NEM fogadják el. Az antigén teszteket laborban vagy erre a célra hitelesített tesztelési központokban kell elvégeztetni, amelyekből a teszt eredménye és a teszt elvégzésének dátuma is hitelesen megállapítható.  
  2. Van lehetőség a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban elvégezni, ez esetben a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni  (A horvátországi tesztközpontok listája) A házi karantén pontos címéről, amely lehet apartman, hotel vagy magánház is, a beutazó személy a határon nyilatkozik vagy azt az utazást megelőzően a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül rögzíti.
  3. A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a COVID betegségen és azt a határátlépés idején igazolni tudja. A betegségen való átesettség igazolható: 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően  igazoló orvosi igazolással. Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn. A horvát hatóságok a magyar nyelvű pozitív PCR teszteredményt vagy pozitív antigén alapú gyorsteszt eredményt elfogadják. A pozitív antitest eredmény nem felel meg a betegségen való átesettség igazolására. Továbbá, az EESZT nyilvántartó rendszerből kinyomtatható irat sem felel meg, amennyiben az orvosi pecséttel, aláírással nincs ellátva. A betegségen való átesettséget igazoló magyar védettségi igazolványt a horvát hatóságok nem fogadják el.
  4. COVID Védőoltással: FŐSZABÁLY szerint, a COVID-elleni védőoltások megszerzését igazoló igazolás felmutatása a határátlépésnél mentesít a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben a beutazó a határátlépés napján igazolni tudja, hogy a kétdózisú védőoltás  második dózisát is megkapta, míg egydózisú (Janssen) vakcina esetében legalább 14 nappal a beutazás napját megelőzően kapta az oltást. A védőoltás megszerzését igazoló igazolványokat, papír alapú dokumentumokat nem szükséges horvát vagy angol nyelvre lefordíttatni.
  5. Milyen feltételek érvényesek a csak egy oltással/első oltási dózissal rendelkezők esetében?  A Pfizer/Moderna/Sputnik vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít, ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 42 nap. Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 42. (negyvenkettedik!) nap közötti időszakban. Az AstraZeneca vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít,  ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 84 nap. Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 84. (nyolcvannegyedik!) nap közötti időszakban. Fontos azonban, hogy a korlátozásmentes belépés kizárólag ebben az időszakban, ezekben az idősávokban érvényes. Ha az első dózis felvételét követő mentességi időszak (a 42. nap, illetve 84. nap) letelik, akkor a beutazó csak a második dózis felvételét követően tud szabadon és karantén-mentesen beutazni. A Sinopharm vakcina esetében a FŐSZABÁLY, azaz két dózis felvétele biztosít szabad belépést, míg a Janssen vakcina esetében az oltást követően 14 napnak kell eltelnie a teszt- és karanténmentes beutazáshoz!  
  6. Az a személy, aki az utazást megelőző fél évben átesett a COVID betegségen és csak egy oltási dózist kapott meg, az első oltást követő fél évig szintén mentesül a karantén és teszt kötelezettség alól. Természetesen mindkét körülményt (betegségen való átesettséget, első oltást) igazolni szükséges. (Pl.: Ha az illető rendelkezik a (3. pontban előírt) antigén teszttel vagy orvosi igazolással, amely tanúsítja, hogy az elmúlt fél évben átesett a betegségen és ugyanebben a féléves időszakban megkapja az oltás első dózisát is, akkor az első oltás napjától számított fél évig teszt nélkül beutazhat Horvátországba, anélkül, hogy rendelkezne a második oltással is.) Kiskorúakra vonatkozó szabály: a 12 év alatti kiskorúak mentesülnek az uniós digitális oltási igazolás bemutatása alól, ahogyan a tesztelési kötelezettség alól is, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek az előírt negatív (PCR, antigén gyorsteszt) eredménnyel vagy a fentebb előírt védőoltással vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal.  Ez a mentesség jelenleg nem illeti meg a 12-18. év közötti korosztályt.        
  1. Kell-e teszt? Igen. Amennyiben a beutazó az a. pontban felsorolt lehetőségek közül teszttel kíván beutazni.  
  2. Kell-e regisztrálni? Igen.
  • A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. 
  • A torlódás elkerülése, s a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül.  Ezt követően az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A fenti honlap magyar nyelven is elérhető.
  • Kivételek: A Horvátországon keresztül tranzitálóknak a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot.
  1. d) Oltottsággal járó kedvezmények:

A COVID védőoltás vagy védettségi igazolvány megléte jelenleg nem feltétele a horvátországi alapvető szolgáltatások (pl. fürdőzés, étterem, szálláshelyek stb.) használatához. 

  1. e) Karanténkötelezettség:

10-napos, illetve speciális esetben 14-napos karantén-kötelezettség van, abban az esetben ha a beutazó nem teljesíti az a) pontban felsorolt feltételeket. 

Amennyiben a beutazó az a. pontban felsorolt lehetőségek közül sem védettségét nem tud igazolni, sem teszttel nem rendelkezik kötelező a karantén.

Lásd. b) pont

Amennyiben a határátlépést követően Horvátországban elvégzik a PCR vagy antigén-alapú gyorstesztet, úgy elegendő a teszt eredményének megérkezéséig (általánosan 24 óra) a házi karanténban tartózkodni. A teszt negatív eredményéről szóló igazolást a határon kapott útmutatásoknak megfelelően kell továbbítani a hatóságok részére.

  1. f) Üzleti célú beutazás feltétele:

A magyar állampolgárok mentesülhetnek a b. pontban írt beutazási korlátozások alól, ha halaszthatatlan üzleti okból érkeznek Horvátországba, s azt a határon hitelt érdemlően tudják igazolni (pl. üzleti meghívó levéllel). Ingatlantulajdoni lap nem elegendő az üzleti célú beutazás igazolásához!

  1. g) Tranzitálási szabályok:

A Horvátország területén tranzitálók mentességi kategóriába esnek, tehát karantén- és teszt kötelezettség nélkül áthaladhatnak az ország területén, amelyet a belépéstől számított legkésőbb 12 órán belül el kell hagyniuk. 

  1. h) A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Az alábbi személyi kör tagjai alanyi jogon korlátozásmentesen (pl. teszt vagy karantén-kötelezettség nélkül) utazhatnak be Horvátországba 

  • diplomaták, nemzetközi szervezetek tagjai, 
  • a nyomós családi okból beutazók, 
  • a fenti okra hivatkozással mentesülhetnek a beutazási korlátozások alól a temetésre érkező személyek, akik a határon kötelesek igazolni a beutazásuk célját (pl.gyászhír bemutatásával),
  • halaszthatatlan üzleti célból utazók (ld. az f. pontban írtakat),
  • a halaszthatatlan gyógykezelésre érkezők, 
  • a közlekedési személyzet tagjai, beleértve a tehergépjárművek vezetőit,
  • humanitárius okból, a földrengés által sújtott területek megsegítése céljából érkezők, valamint
  • az egészségügyi dolgozók, mentősök, a tanulók, a napi ingázók, a kiküldött munkavállalók, a Horvátország területén tranzitáló utasok, amennyiben Horvátországot a belépéstől számított legkésőbb 12 órán belül elhagyják,
  • az árufuvarozási feladatokat ellátók szintén a mentességet élvező kategóriába tartoznak, a fuvarművelet tranzitálásnak számít.

A horvátországi belépéskor nem élveznek mentességet a taxi sofőrök, akikre vonatkoznak a karantén-szabályok. Ha az utazás nem tartozik az előbb felsorolt kivételek közé a horvát szabályok nem tesznek különbséget a tartózkodás időtartamát illetően, ami azt jelenti, hogy pár napos magánjellegű látogatások (pl. családtagok meglátogatása) esetén is be kell tartani a karantén- és tesztelési szabályokat.  

Minden fent említett esetben szükséges a határon hitelt érdemlően igazolni a beutazás célját, amely alapján a magyar állampolgárok kérik a beutazási korlátozások alóli mentességet. A belépéskor a bemutatott igazolás alapján a horvát határrendőr döntési jogkörébe tartozik, hogy azt elfogadja-e a fenti mentességi okok valamelyikének igazolásaként és beengedi az utast teszt felmutatása, illetve karanténkötelezettség nélkül.

A beutazással kapcsolatban végezetül felhívjuk a figyelmet, hogy sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek az állami szervek által előírt beutazás feltételeinél. Kérjük, hogy a beutazási jogosultságot igazoló dokumentumokat szíveskedjenek maguknál tartani és szükség esetén a horvát hatóságok részére bemutatni.

  1. Kiutazás az országból:

Külön korlátozás nincs, de a horvát hatóságok a járványügyi helyzet miatt a tervezett utazások elhalasztását javasolják. 

  1. Beutazás Magyarországra:

Június 23-ától érvényes útiokmányok birtokában Horvátországból Magyarországra– a polgári légijárművel történő beutazás esetét ide nem értve – korlátozásmentesen (karantén-/teszt-/védettség-/oltottság igazolása nélkül) térhetnek vissza, utazhatnak be az állampolgárok.

Magyar állampolgárok Horvátországból Magyarországra, polgári légijárművel történő beutazása esetén az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

  1. Horvátországi járványügyi szabályok:

Az ország teljes területén kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésen, a hivatali ügyintézés során, az üzletekben, bankokban, postákon, az egészségügyi ellátóhelyeken, az oktatási intézmények épületeiben, valamint a szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknál. Kötelező a maszkviselés továbbá azokon a nyílt helyeken, ahol nem lehetséges a 1,5 méteres biztonságos távolság betartása. 

Az országban gyülekezési korlátozások vannak érvényben, amelyek mértéke az országon belül is eltérhet. Az éttermek és egyéb vendéglátó egységek használata jelenleg nincs oltási igazoláshoz kötve.

Teendők koronavírus fertőzés tüneteinek észlelése esetén

Amennyiben a COVID-19 fertőző betegség tüneteit észleli, köteles értesíteni szállásadóját, valamint a területileg illetékes járványügyi szakembert. Javasoljuk továbbá a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatásai alapján készített összefoglaló áttekintését a koronavírus fertőzés megelőzéséhez, illetve a tünetek észlelése esetén szükséges teendőkről.

Járványügyi helyzet Horvátországban

Az aktuális járványügyi helyzetről a https://www.koronavirus.hr/en oldalon, valamint a 113-as koronavírus információs vonalon kaphat tájékoztatást.

Közlekedési lehetőségek

A repülőterek, kikötők, vasutak, buszjáratok a járványügyi előírásokkal összhangban működnek. 

Szárazföldi közlekedésről további információ:

  1. Turisztikai szezon

Horvátország a fentiekben részletezett beutazási és járványügyi feltételek betartásával az idei évben is készül a turisztikai szezonra. A szezonnal és a tengerparti tartózkodással kapcsolatos legfontosabb információkat egy helyen, a https://www.safestayincroatia.hr/en hivatalos honlapon, magyar nyelven is megtalálja. 

Naprakészen a belépési feltételekről itt olvashatsz:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search