Minden ami fontos

Külföldön élő magyarok is regisztrálhatnak oltásra, de ha megkapják, akkor még nem számítanak védettnek

Külföldön élő magyarok is regisztrálhatnak oltásra

Keddtől már a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak oltásra. A külföldön beoltott magyarok számára rossz hír, hogy pontosítottak a védettségi igazolványról szóló rendeleten, hogy belekerült, hogy „Magyarország területén történt védőoltást” bizonyítja. Azaz hiába oltották be őket az EU-ban és Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal, Magyarországon hivatalosan nem számítanak védettnek.

Magyarországon számos rendezvény és intézmény látogatását kötik védettségi igazolványhoz. Például, akinek van ilyen igazolványa, az

  • az éttermek belső tereiben is is fogyaszthat,
  • igénybe veheti a szállodák helyszíni szolgáltatásait,
  • elmehet színházba, moziba, uszodába, illetve edző- és fitneszterembe,
  • látogathatja a kulturális és sportrendezvényeket
  • és egyelőre meg nem erősített információk szerintrészt vehetnek koncerteken és fesztiválokon.

Ezért az nagy könnyebbséget jelenthet az érintetteknek, hogy keddtől már a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is tudnak regisztrálni az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon,

A TAJ-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok a regisztráció során kötelesek megadni a név, életkor, e-mail cím, és telefonszám mellett a személyazonosító számukat vagy magyar útlevelük okmányazonosítóját, a személyazonosító igazolvány okmányazonosítóját, a védettségi igazolvány kívánt kézbesítési címét - olvasható a kormányrendeletben.

A TAJ-számmal nem rendelkező Magyarországon élő külföldieknek a regisztráció során szükséges megadniuk a nevet, az életkort, az e-mail címet, a telefonszámot és az értesítési címét. Valamint tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek esetében a tartózkodási engedély számát, vagy személyazonosító számát, továbbá az útlevél, vagy személyazonosító igazolvány okmányazonosítóját. Nekik a vakcinainfo.gov.hu/registration oldal angol nyelvű űrlapját kell kitölteni.

Az oltást a Magyarországon élő külföldiekkel kezdik várhatóan május második felében, a külföldön élő magyarok oltására csak ezután jöhet.

Az oltatlanok számára egyelőre elérhetetlen helyek és intézmények miatt kifejezetten rossz hír a külföldön élő magyarok számára, hogy fontos pontosítás került be a védettségi igazolásról szóló rendeletbe a hvg.hu cikke szerint. Eddig úgy szólt a szöveg, hogy az igazolvány „az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált Covid–19-oltóanyaggal történt védőoltás tényét” igazolja. Május 13-ától ez úgy változik, hogy csak a „Magyarország területén történt védőoltást”.

Ez azt jelenti, hogy azok, akik külföldön kaptak oltást, oltatlannak számítanak Magyarországon, akkor is ha az EU-ban és Magyarországon engedélyezett vakcinát kaptak. Ez különösen fájó lehet azok a külföldön élők számára, akik a járvány miatt tavaly tavasz óta nem jártak Magyarországon. Az országba való belépés nem tiltott, azonban a karantén elkerüléséhez 2 negatív PCR-teszt eredményre van szükségük.

A védettségi igazolvány megléte vagy éppen meg nem léte Magyarországon belül is indulatokat váltott ki. A kormány korábbi rendelete szerint védettségi igazolvánnyal a többi között az éttermek belső helyiségeit is használhatják a vendégek, míg ennek hiányában csak a teraszon fogyaszthatnak.

A rendeletet kötelezően betartó, és a vendégeik figyelmét erre felhívó éttermek közül volt, amelyik azonnal támadások célpontjává vált. A Historia Hangvilla étterem Facebook-oldalán például a kommentek között a „szégyen” a legenyhébb vélemények közé tartozott.

Forrás:

https://hu.euronews.com/2021/05/04/kulfoldon-elo-magyarok-is-regisztralhatnak-oltasra

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search