Minden ami fontos

Szent Liborius az urológia védőszentje

A Római Birodalomban a nagy keresztényüldözés befejezései dején élt Galliában Liborius, Le Mans városában. Latin műveltségű fiatalemberként papnak tanult, majd a város püspöke lett.49 éven át szolgált püspöki hivatásában.

Evangelizált, a keresz-tény hit terjesztése ügyében templomokat épített, számos pa-pot szentelt, diakónusokat nevelt, keresztelt és temetett. Halála után nyughelyén rendszeresen történtek csodák, csodás gyógyulások, amelyek főleg a húgyúti kövességben szenvedőketsegítették.

Emiatt 835-ben csontereklyéit a katedrális oltárábaemelték. 836-ban I. Lajos frank királyrendelkezésére az ereklyéket díszes tartóban, zarándokok tömeges kísérete mellett Paderbornba kísérték, ezzel a „jótett-adománnyal” próbálván erősíteni a még gyenge lábakon álló észak-német keresztényvallásgyakorlást.

A két város közötti „Szeretet által kötött öröktestvériség” a legrégibb, még ma is élő szerződés. A XIII. században egy érseki zarándok kőbeteg gyógyulása került leírásra,azóta ábrázolják Szt. Liboriust a püspöki ruhájában, egyik kezében a Bibliát, rajta 3 követ tartva.

Szent Liboriustisztelete nem csak Francia- és Németországban teljesedett ki, de Olasz-, és Spanyolországban is, sőt az akkori Magyarország területén is őriznek ritka bizonyítékokat, a Szt.Liboriushoz kötődő hitről.

Világszerte őrzik ma is nevét és tiszteletét, Magyarországon két templomnak is védőszentje, Almásfüzitőn ereklyedarabját is őrzi az oltár.

Tanulmányozvána szentről szóló több archeológiai és urológiai közleményt,fennmaradt dokumentumokat, következtetésként megállapíthatjuk, hogy Szent Liboriust az urológia védőszentjének kell tekinteni

A kéen látható szobor a SOTE Urologia épületében található.

Forrás:

Kopa Zsolt dr., Nyirády Péter dr.Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Andrológiai Centrum, Budapest (igazgató: Nyirády Péter dr.)

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search