Minden ami fontos

A KÁVÉ KALANDOS ÚTJA AZ ETIÓP MAGASFÖLDTŐL A CIBETMACSKA VÉGBELÉIG

A kávékereskedelem egy kicsi, de egyre népszerűbb szegmensét képezik azok a kávék, amelyeket valamilyen állat egyszer már elfogyasztott: ezek közül a legismertebb a cibetmacska ürülékéből kinyert Kopi Luwak, de a valódi ínyencek majom-, madár-, denevér- és elefántszarból származó főzeteket is kóstolhatnak. Akit még ez sem mozgat meg, denevérnyálas kávét is vásárolhat, ugyanis ez is különleges ínyencségnek számít: Madagaszkáron ötvenszer annyi pénzt keresnek vele a termelők, mint a hétköznapi kávéval. 

Az eredet 

Fregulia szerint egy jemeni eredettörténet alapján egy Hádzsi Omár nevű pap lehetett a ma ismert kávé feltalálója. A dervist az ellenségei a hegyekbe üldözték, és azt remélték, hogy ott majd éhen fog halni, de véletlenül kávécserjékre bukkant. A bogyókat ehetőnek, de nagyon keserűnek találta, ezért megpróbálta megsütni a gyümölcsöt. A kávébabok így viszont kemények lettek, ezért megpróbálta őket vízbe áztatni, hátha jobbak lesznek. Nem lettek, a víz viszont megbarnult, és elkészült a történelem első valódi kávéja, Omárt pedig szentként tisztelték (bizonyára volt, akit jóval kevesebbért is minimum szentté avattak). Morris és Fregulia, sőt, egy harmadik kávétudor, Stewart Lee Allen ezen kívül még több verziót is felsorol. Ezek többsége is a valláshoz kötődik: a kávét Gábriel arkangyal adta át Salamon királynak, aki meggyógyított vele egy komplett falut, de olyan verzió is akad, amely szerint az arkangyal a narkolapsziában szenvedő Mohamed prófétán akart segíteni az itallal. Katip Cselebi 17. századi török tudós szerint is szent italról van szó: hideg és száraz élelmiszer, csökkenti a vágyat, ezért különösen alkalmas a szent emberek meditációinak elősegítésére, bár amikor szerinte az arabok megismerkedtek vele, sokan tartottak tőle. Egy másik történet szerint épp ennek köszönhető a pörkölés felfedezése is: amikor egy kecskepásztor felkereste a helyi imámot, hogy szabad-e kávét fogyasztani, az a tűzbe vetette a gyümölcsöt, a megpörkölődött mag illata miatt viszont megkóstolta a főzetét, innentől fogva pedig jónak nyilvánította.

Teljes cikk:

https://qubit.hu/2021/02/13/a-kave-kalandos-utja-az-etiop-magasfoldtol-a-cibetmacska-vegbeleig

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search