Minden ami fontos

Interjú Magyarország egyik legszebb lőterének, a Bányavölgyi Lőtérnek az alapítójával, vezetőjével Szabó Zoltán versenyigazgatóval!

Hogy lettél vadász, lövő és lőoktató? Mi vonzott erre a területre?

A vadászat egy predesztináció. Benne volt ugyan a családunkban a vadászat szeretete, gyerekkoromban nagyapám trófeái, apám vadászkönyvei nagyon erős hatást gyakoroltak rám, de négy fiútestvér közül csak engem vonzott ellenállhatatlanul a vadászat és a fegyver. Ahhoz, hogy akár a koronglövés, vagy a vadászat közelébe kerülj, nagyon erős akaratra, elszántságra volt szükség abban az időben, hiszen lehetőség nem nagyon volt rá. Akkor tudtál lőni, ha versenyeztél, így lettem szinte egyszerre versenyző és vadász.

Aztán a rendszerváltással megszűntek az edzési lehetőségek. Azt gondoltam, ha nincs lőtér, akkor csinálni kell egyet, így kezdtem hozzá a lőtér felépítéséhez Galgamácsa mellett a Bányavölgyben. Aztán azzal is szembesülnöm kellett, hogy pusztán a versenyzésből nem lehet fenntartani egy ilyen lőteret, ez a felismerés terelt a lőoktatás irányába. A magas szintű lőoktatás iránti elkötelezettség pedig az angol lőiskola elveihez.

A sörétlövés egy mesterség, és a sörétlövés oktatása is egy mesterség, de egy másik mesterség. A versenyzés aztán megint egy külön tudomány, újra egy külön mesterség. Engem mélyen érdekelt és érdekel mind a három terület, törekszem a magas kvalifikációk elérésére versenyzőként, lőoktatóként és vadászként is.
Részben ezeknek az elismeréseknek köszönhetjük, hogy itt az erdő közepén fennmaradtunk az elmúlt húsz évben. Büszkén mondhatom, hogy aki nem pusztán a papír miatt akar lőoktatáson részt venni, hanem valóban biztonságosan és elegánsan akar lőni a polgári lőkultúra elvei szerint, az hozzánk fog jönni lőni tanulni.

Mit jelent a polgári lőkultúra? Hogyan lehet átadni a polgári lőkultúra lényegét az oktatás során?

A polgári lőkultúra a feltétlenül biztonságos fegyverkezelés és az elegáns, magas szintű sörétlövésen alapul. Ezeket az elveket persze ismertük korábban is, de sajnos Magyarországon a kommunista diktatúra a legtöbb kisközösséghez hasonlóan felszámolta a polgári lőkultúra közösségeit is. Mi ezt a látásmódot, etikát próbáljuk visszaépíteni itthon.

Jelenleg Anglia a hazája ennek a lőkultúrának, mi is ott végeztük el azt a lőoktatói képzést, amelyen a galgamácsai oktatás alapul. Öt ilyen végzettségű oktató van ma Magyarországon, ebből kettő szorosan kapcsolódik a Bányavölgyi lőtérhez. Fontos tudni, hogy ez a módszer elsősorban személyre szabott, egyedi foglalkozásra épül, és a gyakorlati oktatás során a biztonságos fegyverhasználat mellett az eleganciát és a kultúrát is elsajátíthatják azok, akik nálunk tanulnak lőni.

Kik járnak hozzátok a lőtérre?

Aki a vadászat vagy a polgári lőkultúra iránt érdeklődik, de van olyan tagunk is, aki kifejezetten versenyezni akar. Galgamácsán nemcsak a fegyverrel kerülsz szoros kapcsolatba, hanem a tradicionális magyar vadászati kultúra és az angliai lőiskola szellemiségével is. Járnak hozzánk vadászvizsgára felkészítő tanfolyamra, nálunk zajlik a Szent István Egyetem vadgazda mérnöki oktatás lőgyakorlata, de cégek is szívesen szerveznek hozzánk csapatépítő programokat.

Kinek tudnád ajánlani a lőtér szolgáltatásait?

Mindenkinek, aki biztonságosan, eredményesen és szép stílusban szeretne lőni. Teljesen kezdőként is el lehet jönni, előzetesen bejelentkezel, megbeszéljük, hogy milyen célt szeretnél elérni, milyen ritmusban, hogyan tudjuk ezt megvalósítani. És azt se felejtsük el, hogy ez az ország egyik legszebb fekvésű lőtere, ahol az erdőben, természetközelben sajátíthatod el a lőtechnika és a lőkultúra legfontosabb alapjait. 

Kevesebb jelenjen meg

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search