Minden ami fontos

Dunakeszin is így folyt az aratás az 50-60-as években a Barátság úti lakótelep helyén, a szérűn!

Az aratás a régi világban több hétig is eltartott. Hatalmas búzatáblák voltak, a végét látni is alig lehetett. A melegben izzadtak, kisebesedett a lábuk. Pihenő kilenckor fél óra, délben egy óra volt, ilyenkor ettek, a férfiak kaszáikat kalapálták. (Ez fontos művelet volt: a régi mondás szerint: „ha nem te vered meg a kaszát, akkor ő ver meg téged”. A kasza kiverése a csorbult él rendbehozatala volt). A napszámosok, részes aratók egytized vagy tizenegyed részért dolgoztak naponta hajnali két órától este tíz óráig.

A 19-20. század fordulóját követő évektől leginkább már géppel folyt a cséplés és a mag tisztítása. Felfogadták, akinek cséplőgépe volt. A cséplőgazda vezetésével a cséplőbanda tagjai között szervezett munkamegosztás kellett hogy legyen: a „tüzesgépet” szakemberek, a gépész, fűtő, etető működtették, a kévehányók, szalmahordók, kévevágók, törekesek, zsákolók pedig segédmunkások voltak.

A gép körül minden munka veszélyes volt. A kévevágó vágta el a kötelet, és adogatta a kalászokat az etetőnek, aki a gép tetején állt, s a széttépett kévéket lefele fordítva a garatba dobta. Miután áthaladt a gabona a gépen, méret szerint különválogatva került ki belőle a szem, a szalma, a pelyva. A kifolyónyílásra rögzített zsákokba folyt a gabona. A megtelt zsákokat mázsálták, s rakták össze a szállításhoz – otthon hordták a padlásra. A szép szalmát kazlakba rakták, állatok almozásához használták, szegény esztendőkben takarmányozásra használták fel. A cséplőgép hátulján hullott a polyva, a kalászmaradék.

Eredeti cikket itt olvashatod:

https://www.agroinform.hu/gazdaelet/margit-napja-iden-is-megzavarja-az-aratast-juliushoz-kotodo-nepi-hagyomanyok-44535-001

 

 

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search