Minden ami fontos

Dunakeszi is smart city célokat tűzött ki maga elé. Bécs így csinálja!

Digitális főváros lesz Bécs

A bécsi közgyűlés elfogadta az osztrák főváros 2025-ig szóló digitális stratégiáját, amelynek célja, hogy Bécs néhány éven belül Európa első digitális fővárosai között lehessen. A mesterséges intelligenciával és a politika digitalizálásával is foglalkoznak.

Elkészült az osztrák főváros átfogó digitalizációs programja, a Digitale Agenda Wien 2025, amely a legkülönbözőbb területeken zajló és tervezett digitális projekteket vonja össze egy közös stratégiai cél alá. Ez pedig nem más, mint hogy 2025-re Bécs az első digitális fővárosok között lehessen Európában.

„Úgy szeretnénk irányítani a digitalizációt, hogy az az emberek érdekeit szolgálja – nem pedig fordítva. Éppen ezért a bécsiek állnak a digitális stratégia középpontjában” – mondta Michael Ludwig polgármester az új dokumentumról. „A digitalizáció és a technika soha nem lehet öncélúnak. Különböző együttműködéseken keresztül városként szeretnénk kiaknázni a digitalizáció adta lehetőségeket” – tette még hozzá Peter Hanke városi tanácsnok.

A Digitale Agenda 2025 egyszerre fogalmaz meg stratégiai célokat és határoz meg elvégzendő feladatokat Bécs számára. A kidolgozásába a lakosságot is bevonták és hét olyan cselekvési területet határoztak meg, amelyeken belül a digitalizáció segítségével a város még jobb hely lehet a lakói számára. Ezek a területek

  • a biztonság,
  • a szolgáltatások,
  • a tudás,
  • a munkaerőpiac 4.0,
  • a gazdaság,
  • az infrastruktúra
  • az irányítás.

Minden cselekvési területhez projekteket rendeltek, amelyeket – a várossal közösen – néhány éven belül megvalósítanak.

A „Tudás” név alatt futó cselekvési terület alapját például a digitális osztálytermek képezik. Ezek kialakítása már el is kezdődött. A bécsi általános- és középiskolákban az alapfelszereltség része a mindenki számára hozzáférhető internetkapcsolat, amely segítségével modern oktatási koncepciók mentén integrálják a mobileszközöket a tananyagba. Az elkövetkező néhány évben erre a célra 40 millió eurót fordít a város. Ezzel párhuzamosan különböző platformok életre hívásával a tudomány, a gazdaság és az oktatás közötti hálózatok kialakulását is ösztönzi a város.

A digitális stratégia keretében Bécs a mesterséges intelligencia kérdésével is foglalkozik. Egyrészt szabályozza a mesterséges intelligencia alkalmazását a városigazgatás és -működtetés keretein belül. Másrészt támogatja az új technológiák alkalmazását és továbbfejlesztését valamint új felhasználási területek definiálását a közigazgatáson belül.

A Digitale Agenda 2025 részeként a bécsi közgyűlést is digitalizálják. Az évi mintegy 150 ezer oldalnyi nyomtatott dokumentum helyett 2020 őszéig teljesen digitalizálják a politikai munkát. A DigiPol néven futó projekt keretében a képviselők kizárólag elektronikus formában férhetnek hozzá a határozattervezetekhez és indítványokhoz, és az ülésekről is kizárólag digitális jegyzőkönyv készül majd.

Bécs digitális stratégiája hozzájárul a város smart city céljainak eléréséhez és folyamatosan értékelik, megújítják és kiegészítik azt.

Forrás: IHO

Kép:

Michael Ludwig főpolgármester és Peter Hanke városi tanácsnok bemutatja Bécs digitális stratégiáját (fotó: PID/Christian Jobst)

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search