Minden ami fontos

5 évvel meghosszabbították az európai utasjogok teljesítési határidejét a vasúton. Mutatjuk mik azok.

Egy évszámot cserélt ki a kormány egy éppen 10 évvel ezelőtt hozott rendeletben, de ezzel 5 évvel eltolta a vonaton utazók egyes jogainak érvényesítési lehetőségét. Ezek körébe tartoznak a késésekkel kapcsolatos szolgáltatások is.

Magyar Közlönyben megjelent rendelet a 2009 december elsején elfogadott rendeletet módosítja. Az eredeti rendelet alapja az utasok jogairól és kötelezettségeiről szóló 2007-ben hozott uniós EK-rendelet volt.

Az akkori magyar kormány a vonaton utazók jó pár jogának érvényesítésére a 2019. december 4-i határidőt szabta meg, tehát csak ezt követően lehetett volna érvényesíteni a jogokat. A mostani rendeletében viszont a kormány ezt a határidőt kitolta 2024. december 4-re.

A szóban forgó utasjogok körébe tartozik az, hogy ha a vonat késve érkezik vagy indul, akkor a vasúttársaságnak - vagy az állomás üzemeltetőjének - folyamatosan tájékoztatnia kell az utasokat a kialakult helyzetről, illetve a várható érkezési-indulási időről. Hatvan percnél hosszabb késés esetén az utasoknak térítésmentesen fel kell ajánlani:

  • ételeket, frissítőket,
  • szállást, amennyiben a késés miatt egy- vagy több éjszakai tartózkodás válik szükségessé,
  • az előző esetekben a vasúttársaságnak különös figyelmet kell fordítania a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők ellátására.

A vasúttársaságnak és az állomások üzemeltetőinek kötelessége, hogy a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők számára az állomás, a peronok és a járművek elérhetők legyenek. A vonat személyzetének pedig térítésmentesen kell segítséget nyújtania ezen személyek le- és felszállásához.

Forrás: napi.hu

Itt olvashatod az utasjogokat:.
A vasúton utazók jogai (EG) Nr. 1371/2007

Amikor Ön megveszi vonatjegyét, nem számolhatnak fel Önnek magasabb árat az állampolgársága vagy a jegyvásárlás helye alapján.

Az utasjogok az EU területén alapesetben az összes vonatúton és minden vasúti szolgáltatás igénybevételekor megilletik Önt.

Az európai országok maguk dönthetnek arról, hogy ezeket a jogokat a belföldi (városi, elővárosi, regionális stb.) vonatokon is bevezetik-e vagy sem; ugyanez vonatkozik azokra a nemzetközi vonatokra, amelyek indulási vagy célállomása az EU határain kívül van.

Ha járata késik, vagy törölték azt

Ha vonatja kimarad vagy késik, Önnek mindenképp joga van arra, hogy amíg a vonatra várakozik, megfelelő tájékoztatást kapjon a helyzetről.

Ha azt az információt kapja, hogy a vonat legalább 1 órás késéssel fog megérkezni arra az állomásra, ahova Ön utazik, Ön jogosult arra, hogy:

  • lemondjon az utazásról, és a jegyár (egészének vagy fel nem használt részének) azonnali visszatérítését kérje.

    Ha a késés miatt értelmét veszti az utazása, Ön jogosult lehet ingyen menetjegyre is, amellyel visszautazhat útja kiindulópontjáravagy
  • a vasúttársaság a lehető leghamarabb (vagy egy későbbi, Ön által választott időpontban) eljuttassa Önt úti céljába. Ez magában foglalja más szállítási mód igénybevételét is, ha a vonat nem tud továbbmenni, és a járatot a vasúttársaság felfüggeszti;
  • élelmet és frissítőket kapjon (a várakozási idővel arányosan);
  • a vasúttársaság szállást biztosítson Önnek, ha ott kell töltenie az éjszakát.

Ha Ön úgy dönt, hogy továbbutazik, ahogy tervezte, vagy elfogadja, hogy a vasúttársaság más módon juttassa el úti céljába, Ön az alábbiak szerinti kártérítésre is jogosult lehet:

  • a jegy árának 25%-a, ha a vonat egy óránál többet, de két óránál kevesebbet késik;
  • a jegy árának 50%-a, ha a vonat két óránál többet késik.

Nem jár azonban kártérítés akkor, ha:

  • a vasúttársaság a jegy megvétele előtt tájékoztatta Önt a késésről;

Ha Ön úgy érzi, jogai csorbát szenvedtek, panaszt emelhet a vasúttársaságnál. A vasúttársaság köteles 1 hónapon belül válaszolni Önnek.

Ha nem elégedett a válaszukkal, panaszával az ország illetékes nemzeti szervéhez [111 kB] fordulhat.

Mit tehet, ha feladott poggyásza eltűnt vagy megrongálódott az úton?

Ha feladott poggyásza eltűnt vagy megrongálódott az utazás során, Ön kártérítésre jogosult, kivéve ha a poggyász nem megfelelően volt csomagolva, vagy mérete vagy más különleges tulajdonsága miatt nem volt alkalmas a szállításra.

A kártérítés összege:

  • Feladott poggyász esetében minden csomag után legfeljebb 1300 euró, ha Ön igazolni tudja a poggyász tartalmának értékét.
  • 330 euró csomagonként, ha Ön nem tudja igazolni a csomag tartalmának értékét.

Ha az utas vonatbalesetben megsérül vagy meghal, az elveszett vagy megrongálódott kézipoggyász után (akár feladott csomag, akár nem) 1500 euróig terjedő kártérítés jár az utasnak, illetve eltartott hozzátartozóinak.

Sérülés és halál

Ha az utas vonatbalesetben megsérül vagy meghal, kártérítés illeti meg őt, illetve hozzátartozóit, melyből legkésőbb 15 nappal a baleset után előleget kell kapnia/kapniuk a rá, illetve hozzátartozóira háruló azonnali kiadások fedezésére.

Halál esetén az előleg személyenként minimum 21 000 euró.
 

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search