Minden ami fontos

Mit eredményez a gyűlölet! Vukovári mészárlásra emlékeztek november 18.-án Horvátországban.

"Amikor egy városban lakó horvát és szerb szomszéd este még barátságosan beszélgettek, reggelre már fegyverrel fordultak egymás ellen!"

Ülök horvát barátommal a nyitott teraszon az esti órákban. Rég nem találkoztunk, beszélgetünk egy pohár bor mellett, amikor egy nagyobb csoport jelenik meg a podgorai főtéren és gyertyákat helyeznek el a főtéri szobor előtt.

"Vukovár", mondja nekem a barátom, felpattan, csatlakozik a csoporthoz gyertyát gyújtani. Visszatérve meséli el a történetet a szerb-horvát háború borzalmairól, melyben a vukovárit az egyik legvéresebb csatának tartanak a második világháború óta.  

A történet a következő:

1991 november 18-án, 87 nap után elesett a dél-szlavóniai város, Vukovár!

A délszláv háború legvéresebb harcát vívták Vukovárért. Az ostromot kb. 15 ezer ember, köztük 1500-2000 gyerek élte át, elképzelhetetlen szenvedések árán. Siniša Glavašević rádiós riporter, aki az ostrom alatt végig az egyik óvóhelyen tartózkodott, ezt mondta az utolsó napról:

"Vukovár képe a nyolcvanhetedik nap huszonkettedik órájában mindörökre az emlékezetébe vésődik azoknak, akik jelen vannak. Amerre csak néz, nem evilági látvány fogadja az embert. Égett szag, tetőcserepek maradékai a lábunk alatt, építőanyagok, üveg, romok és iszonyatos csend mindenütt. Reméljük, Vukovár gyötrelmei véget értek." 

2299 városvédő halt meg, vagy sebesült meg súlyosan, 2580 civil lakos vesztette életét vagy tűnt el az ostrom alatt. A környező tömegsírokban 1333 áldozat holttestét találták meg. Becslések szerint naponta 12 ezer gránát és különböző rakéták érték a várost, foglyul ejtettek legkevesebb 7000, elhurcoltak a városból 22156 embert. 8272 házat romboltak le, teljesen megsemmisült 5580 lakás. 

És ami ezután következett, az mindent felülmúlt. Az volt maga a pokol. November 20-21-re virradó éjszaka, a szerb megszállás alatt egy város melletti sertéstelepen, Ovčaraban megöltek 255-264 katonát és civilt, többségében horvátokat, akik még többnyire betegek voltak, a kórházból deportálták őket, elvitték a telepre és meggyilkolták. Ez volt a balkáni polgárháború legnagyobb mészárlása. Az áldozatok között volt nő, gyerek, volt egy francia önkéntes, Jean-Michel Nicolier, az előbb említett rádiós riporter, Siniša Glavašević de voltak szerbek, bosnyákok, magyarok. Egyesek szerint Ovčara a srebrenicai népirtás főpróbája volt. 

Forrás: https://balkanimozaik.blog.hu/

Vigyázzunk a gyűlölettel! 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search