Minden ami fontos

Mai napig rejtély, hogyan halt meg Petőfi Sándor 170 éve!

Petőfi Sándor haláláról ma is keveset tudunk.

A segesvári csata kezdetén, egészen 13 óráig Bem közelében tartózkodott, majd a csata több pontján is felbukkant. Amikor a magyar csapatok a csata végén teljesen felbomlottak és szétszóródtak, a költő elsodródott tiszttársaitól.

Az utolsók közt Kurka Mihály 48-as honvédhuszár és Gyalókai Lajos honvédszázados (és ügyvéd) látták még élve nagyjából fél 5 körül, mégpedig a Sár-patak hídján.

Később Pap Lajos alezredes és Lengyel József a héjjasfalvi országút kaptatóján még látni vélték a költőt, gyalogszerrel menekülni. Petőfit teljesen kimerültnek látták, ami érthető is tekintve, hogy a megelőző napokban 600 km -t utazott szekéren és a csata előtt nagyon keveset aludt. A költő egyébként is nagyon gyenge fizikummal rendelkezett, az egész napos rohanás teljesen kifáraszthatta.

Egyes források szerint  - például Heydte osztrák ezredes 1854 -ben írt hivatalos jelentése alapján - a költő a Héjjásfalva vezető út mellett halt meg két lovas-kozák támadásától, akik a mellén szúrták le Petőfit, vélhetően lándzsával. (Halála 18 óra körül történhetett.) Ez a nevezetes "Ispánkút teória", melyet sokan nem fogadnak el. Feltételezett halála helyén ma emlékmű magasodik (lásd a mellékelt képet)

Sokan próbálták rekonstruálni Petőfi halálát. Az egyik ifjú Petőfi-kutató, Szűcs Gábor szerint a költő nem az Ispán-kútnál, hanem a Szöllöhegy nyugati lábánál, egy kukoricásban esett el. (Kard és nem lándzsa általi seb okozta sérülés végzett vele.)

Mivel Petőfi holtteste a mai napig nem került elő (hiszen több tömegsír is keletkezett a területen), számtalan feltételezés jelent meg sorsáról.

Az elképzelések közül néhány szerint a költő túlélte a csatát, majd orosz hadifogságba esett és végül a távoli Szibériában halt meg. Ezt a teóriát egy 1989 július 17 -én Barguzinban, Irkutszk közelében talált csontváz látszólag alátámasztja (Morvai Ferenc - Kiszely István expedíció) bár a leletről az elmúlt 25 évben senkinek sem sikerült bebizonyítania, hogy Petőfié volna (bár sokan hisznek benne).

A csontokat egyébként még az USA -ban is tanulmányozták, ám a DNS vizsgálathoz szükséges lenne a Petőfi család Fiumei úti sírjának megbontása és a mintavételezés is, amihez viszont a magyar állam eddig nem járult hozzá. (A maradványok jelenleg valahol Európában vannak, kevesek által ismert, titkosított helyen.

A barguzini leletekről pedig Borzik Tibor írt nem régiben érdekes könyvet.) Ami tény: a segesvári csatában összesen 1200 magyar katona lelte halálát. Ha valóban itt esett el Petőfi, akkor a meghaltak maradványai közt nagyon nehéz feladat a költő csontjainak azonosítása.

Forrás: tortenelemtanulas.blog.hu

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search