Minden ami fontos

Tényleg olyan hülye a MÁV, hogy olyan vonatot vesz, ami nem fér el? Ismerkedj meg a tényekkel!

Tevan Imre cikke objektív cikke az IHO-n.

Részletek:

Valóban nem fér be a Kiss a Déli és Kelenföld közötti alagútba?

A „nem fér be” laikus megfogalmazás, de a Stadler emeletes motorvonata tényleg nem közlekedhet jelenleg a szóban forgó alagútban a kellő magasság hiányában. A vonat szerkesztési szelvényének teteje és a felsővezeték között ugyanis nincs meg a kellő védőtávolság. (Erre a helyre például az áramszedők miatt, de érintésvédelmi okból is szükség van.)

Tényleg olyan hülyék a MÁV-osok, hogy ez csak most derült ki, amikor Fehéroroszországban már javában készülnek a Kissjeink?

Szó nincs róla, legfeljebb a sajtó kapta föl most a kérdést. Amikor a MÁV-Startnál elhatározták a nagy kapacitású motorvonatok beszerzését, a cég rendelt egy anyagot a MÁV pályavasúttól arról, hogy az elsődlegesen szóbajövő, illetve az elképzelések szerint eredetileg nem emeletessel kiszolgálni tervezett, de esetleg később mégis erre is kijelölhető vonalak közül hol alkalmas az infrastruktúra ezen szerelvények közlekedtetésére. Ez a 2016-os dokumentum egyértelműen rögzíti a Déli pályaudvarra vezető alagút alkalmatlanságát.

De ha vasúti járművek mérete szabványos, akkor hogyhogy nem mehet az alagútban?

Valóban precízen meghatározzák a járművek lehetséges mérteit, a vasúti űrszelvényt, de ebből is többféle van. Amikor 1861-ben, tehát 158 éve (!) megépült a Déli vasút Buda és Nagykanizsa közötti vonala, alighanem nem gondoltak még sem az emeletes vonatokra, sem a villamos vontatásra. Nem tűnik katasztrófának, hogy egy 19. századi infrastruktúrát a 21. században némi módosítással tudunk csak használni.

Itt mi lesz a megoldás? A Kissek elkerülik a Délit vagy átépítik az alagutat?

Mindkettő. Első körben tizenegy emeletes vonatot rendeltek, ezek érkeznek meg leghamarabb, a jövő év januárjáig meg kell szerezniük a használatbavételi engedélyüket. Ezeket akkor még a 70-es és a 100a vonalon kívánják járatni Vác-Szob és Cegléd-Szolnok felé a Nyugatiból, vagyis nem lesz közük a Déli alagútjához. Később azonban a Déli pályaudvarról a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz is járatni akarják az emeleteseket, ezért hozzá kell nyúlni az alagúthoz.

Ha érdekel a téma itt olvashatsz róla:

http://iho.hu/hir/tenyleg-olyan-hulye-a-mav-hogy-olyan-vonatot-vesz-ami-nem-fernek-el-190617

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search