Minden ami fontos

A lábmosás szertartásáról is szólt április 18.-án az utolsó vacsora emlékére tartott szentmisén Dr. Beer Miklós megyéspüspök.

Az Utolsó vacsora emlékére mutatott be 2019. április 18.-án szentmisét Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök. A szentmise eleje az utolsó vacsora örömének hangulatát idézte: szólt az orgona, a hívek a Mercedes mise Glória tételét csengőkkel és harangokkal énekelték. Aztán elnémultak a harangok, a csengők és az orgona is.

Beer Miklós szentbeszédében a két szabadulásról elmélkedett: az egyiptomi kivonulás éjszakájának a bárányok vére által történő szabadulásról és az Isten Báránya által adott megszabadulásról. „Az Utolsó vacsora, amelyben Krisztus gondoskodik a húsvéti lakomáról az ártatlan áldozati Bárány, az Isten Bárányának előképe. Krisztus saját testét adja értünk, vére pedig megszabadít a bűntől, az örök haláltól. Jézus a szabadulásunkat adja teste és vére által minden szentmisében. Az eucharisztiában jelenvalóvá teszi az Úristen a szeretetét, Jézus táplálni akarja lelkünket, Ő az életerő forrása, aki az örök megváltást szerezte meg minden embernek” - hangsúlyozta a főpásztor.

Majd a lábmosási szertartás jelképi értelmezéséről beszélt, arról, hogy Jézus ezzel a cselekedetével is a szolgáló szeretetet mutatta meg. A lábmosás a szolga feladata volt, Jézus szolgává tette magát.

„Emlékezzünk erre, amikor oda kell fordulnunk az elesettekhez rászorulókhoz, emlékezzünk erre és követve Krisztus példáját, gyakoroljuk a szolgáló szeretetet. Az erőt és a bátorítást pedig megkapjuk Tőle a szeretet táplálékában, az Eucharisztiában” - mondta homíliája végén a megyéspüspök.

Szavait a lábmosási szertartás követte, amelynek során a főpásztor a szolgáló szeretet jeleként a Váci Férfiszövetség tizenkét tagjának mosta meg lábát, ez alatt a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusának Férfikara zsoltárokat énekelt.

Az áldozás után az Oltáriszentséget processióval a székesegyházi oldalkápolnába vitték, amely Jézus Getsemáné-kertben történt virrasztásának, elfogatásának és elhurcolásának jelképe. A szentmise után az oltárt megfosztották minden díszétől, hogy emlékezzünk Jézus szenvedéseire. A szentmise végén elmaradt az áldás, mély csend nehezedett a jelenlévőkre, az elárultatás fájdalma, majd e csendben elhagyták a templomot…

Szöveg és kép: Bölönyi Gabriella

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search